Att översätta ett konstverk

HV Ateljé 19 oktober 2020

Lyssna på ett djuplodande panelsamtal om Olle Bærtlings ridå och den textila konstens betydelse och roll i framtiden.

Handarbetets Vänner Ateljé har nytillverkat den 54 meter stora Olle Bærtling-ridån till Kulturhusets Hörsal. Här samtalar arkitekturkritikern Mark Isitt och grundaren av Stockholm Art Week Joanna Sundström, med Kirsi Mattila, konstbrodös på HV Ateljé och Päivi Ernkvist, projektledare för den permanenta konstens renovering i Kulturhuset. Moderator är Marcia Harvey Isaksson, grundare av Fiberspace Gallery och inredningsarkitekt.

Hur översätter man ett konstverk till en ridå? Vilken betydelse har textila verk i våra gemensamma offentliga miljöer – och hur ser det ut i framtiden? Det är några frågor som vrids och vänds på.

Bakgrund:

Arkitekten Peter Celsing som ritade Kulturhuset och Teaterhuset arbetade nära flera kända konstnärer, däribland Olle Bærtling. Utifrån Bærtlings konstverk fick Handarbetets vänner i uppdrag att tillverka en ridå till invigningen 1974, som återigen har nytillverkats och kommit på plats i Hörsalen 2020. Den vackra och färgstarka ridån är 54 meter lång och tillverkad för hand.

Det finns många exempel på liknande lyckade samarbeten. Handarbetets vänner har sedan de grundades år 1874 arbetat nära konstnärer och översatt deras konstverk till textila verk. 

Samtalet är ett samarbete mellan Kulturhuset Stadsteatern och Handarbetets Vänner och spelades in 21 oktober 2020.

 

Sommaren 2023 fick Handarbetets Vänner det fina uppdraget att renovera Kungliga Konstakademiens ordförandestol – Presesstolen. Klädseln och det vackra guldbroderiet var dock i upplösning och gick inte att laga. I…

Premiär för ännu ett samarbete med Jockum Nordström. Under de senaste fem åren har Handarbetets Vänner Ateljé utvecklat ett nära samarbete med en av Sveriges mest kända konstnärer – Jockum…