”Mitt hjärta har alltid slagit lite extra hårt för textil”

HV Skola 13 mars 2017
NYHET! I vår nya intervjuserie får du möta intressanta personligheter verksamma in inom textil. Först ut i vår serie får du möta Amanda Leksell, studerande på Handarbetets Vänner Skola och vars matta "Hembygd" är på omslaget av senaste VÄV-magasinet.

Amanda Leksell, du studerar första året på Högre textil hantverksutbildning och är aktuell med din matta på omslaget av tidningen VÄV. Hembygd skapades i samband med mattprojektet ”From Raw to Rug”, ett superspännande projekt, där studenterna fått jobba med ullen från får till matta.

Berätta om kursen och er resa med mattprojektet?
– Det var en lång kurs som startade på fibernivå och landade i mattor. En omfattande resa som satte hela processen i fokus. Vi började läsåret med att spinna våra egna garner för hand, valde ut tre kvalitéer och skickade dom till Båvens Spinneri. När vi fått våra unika garner startade vävningen av mattorna, en tidskrävande och för mig fantastiskt rolig process där beslut som tagits månader tidigare ger resultat och påverkan i slutprodukten. Projektet har både gett praktisk kunskap men även lärt om samarbeten då i jobbat med Båvens spinneri och Väv.

Vad har du inspirerats av i arbetet med din matta?
– Under tiden vi hade mattprojektet kände jag en stor längtan till familj och vänner som är utspridda runt om i landet. I min matta finns det vägar och symboler som leder mig till dom.


Vad har din matta för titel? Vilket material och teknik har du använt?

– Mattan heter hembygd. Det är en ryamatta med ullvarp, ullinslag och knutar i ull samt silke.


Vad har du fått ut av projektet?

– Jag har fått ett ökat intresse för ull, ett material jag inte jobbat så mycket med innan. Jag har också fått en ökad förståelse och respekt för den tid och omsorg det tar att knyta en matta. Det var för mig ett väldigt lustfyllt projekt som inspirerat mig till framtida utforskande i både teknik och material.

Du har gått basåret och sedan gått vidare till den 2-åriga utbildningen som du går nu. Vad har du för bakgrund? Och hur kommer det sig att hamnade du på Handarbetets Vänner Skola?
– Mitt hjärta har alltid slagit lite extra hårt för textil. Jag har en gymnasial mode/styling-utbildning där beklädnad och mönsterkonstruktion stod i fokus. Jag hittade Handarbetets Vänner via en googling, tänkte att jag går basåret som en förberedande utbildning till andra skolor. Lite visste jag då att jag skulle bli helt förälskad i vävstolen, hantverket och bindningar av trådar. Jag hade ingen förkunskap inom vävning och inga förväntningar på att det skulle bli vad jag ville hålla på med yrkesmässigt. Men allt det har vänts upp och ner och jag känner att jag hittat mitt område där jag trivs som bäst inom textilen.

Vad har du för mål under och efter utbildningen?
– Mitt mål under utbildningen är att utforska så mycket som möjligt i vävstolen med färg, form och material utan att värdera. Att förhålla mig till skapandet på ett lekfullt sätt som öppnar upp för uttryck jag annars inte hade stött på, och utmana det som känns bekvämt.

Efter utbildningen siktar jag på att hitta ett sätt att arbeta med mina kunskaper, i ett ideellt senario kan jag samarbeta med andra konstnärer och hantverkare i projekt. Jag drar mig ofta mot beklädnad i mitt textila skapande, textiler i rörelse som förstärker känslor och situationer intresserar mig.

Hembygd och andra textila verk i utställningen ”Work Work Work!” finns nu att beskåda i Handarbetets Vänner Galleri fram till och med 25 februari 2017.  Handarbetets Vänner Galleri har öppet ons-fre kl. 12-16, lör kl. 11-16.

Läs mer om mattprojektet From Raw to Rug i senaste VÄV-magasinet (nr1, 2017), där även mattan Hembygd syns på omslaget. VÄV-magasinet finns till försäljning i Handarbetets Vänner Butik, Djurgårdsslätten 82, Stockholm.
Läs mer om utbildningen Amanda: Högre textil hantverksutbildning (2 år).

Textila mönstringar – från damast till jacquard 2024 fyller Handarbetets Vänner 150 år och det är inte första gången vi samarbetar med Almgrens Sidenväveri. I museet visar årets avgångselever sina…

I fredags invigdes ”Skimmer” som nu hänger på plats i vår entré. Väven är ett samarbetsprojekt med studerande på Högre textilutbildning 23–24. Handledning av Linnea Blomgren och Elisabeth Isaksson.  …