Jubileumsworkshop – Virka rutor med Maria Gullberg

Workshop lördag–söndag 12–13 oktober

Virka rutor till plagg och prylar med Maria Gullberg

En ruta är ett litet virkprojekt, lätt att ha med sig och mycket användbart. När du sätter ihop flera och bildar rapporter uppstår magi. Du kan virka vad som helst i rutor! Rutor kan vara något för nybörjaren, men också bli ett mästarprov. Med avstamp i den klassiska mormorsrutan får du prova på att virka rutor som skapar spännande mönster. Du kommer virka efter diagram och får hjälp att tyda dess symboler. Vi kommer även prova på att virka mosaikvirkning.
Möjligheterna är oändliga. Gå gärna in på Marias konto på Instagram: @maria_gullberg och kolla vad hon virkar.

Upplägg
Under kursen får du lära dig att virka olika typer av rutor, allt från den klassiska mormorsrutan till mer avancerade rutor i till exempel mosaikvirkning. Vi går igenom montering av rutor och hur man kan sätta ihop en och samma ruta och få nya mönster genom att vrida och vända på rapporten/rutan. För att få fram de olika mönstren virkar du med 2 färger/varv och vi går även igenom hur man gör ett färgbyte.

Om Maria Gullberg
Maria Gullberg är utbildad på Konstfack 1989, Stockholm, och är den främsta förnyaren av virkningen i Sverige. Hon har utvecklat en rad nya tekniker och experimenterat fram nya och spännande strukturer och mönster, ofta i ett stramt grafiskt formspråk. Hon tilldelades år 2019 Barbro Wingstrands stipendium för sitt mångåriga arbete med att utforska och förnya virkningen. Maria är verksam som formgivare och inspiratör med både kurser och utställningar och har gett ut ett flertal böcker om virkning:

Tid att virka, Hemslöjdens tidskrifter, 1998
Virka muddar, Hemslöjdens förlag, 2007
Virktekniker, Hemslöjdens förlag, 2013
VIRKA!, Hemslöjdens förlag, 20013
Virkad mönstermagi, Hemslöjdens förlag, 20017

VIRKA RUTOR!, Polaris Fakta, 2023

Förkunskaper (krävs särskilda förkunskaper?)
En viss virkvana rekommenderas för att kunna tillgodogöra sig kursen. Du behöver kunna virka grundmaskor som fastmaskor, stolpar och luftmaskor.

Kursmaterial
Maria Gullbergs bok ”Virka rutor”! säljs på plats till ett rabatterat pris.

Deltagarna bör ha med sig 2-trådigt ullgarn och även bomullsgarn – 8/4 är den grovlek mönstren i boken utgår från men det går bra även i grövre/tunnare garn. Ta med minimum ca 4 färger av var bomull/ull. Tänk på att mörka färger som t ex svart är svårare att virka i än ljusa färger! Om du vill påbörja ett projekt tar du med dig garn till detta. Om du vill virka i tunnare/grövre garn anpassas nålen till just det garnet. Ta med virknålar, till 2-trådigt garn passar virknål 2,5-3, sax, och kanske något att anteckna på. Virknålar kommer att finnas till utlåning under kursen.

Läs mer och boka din plats på boka.se
Workshopen tar plats hos Handarbetets Vänner, Djurgårdsslätten 82–84, Stockholm.

Anmälan

Fakta

Workshop helg

Lördag 12 oktober 2024 kl. 10:00–Söndag 13 oktober 2024 kl. 16:00

Förkunskaper

En viss virkvana rekommenderas för att kunna tillgodogöra sig kursen. Du behöver kunna virka grundmaskor som fastmaskor, stolpar och luftmaskor.

Lärare

Maria Gullberg

Här får du möjlighet att ur ett hantverksmässigt och historiskt perspektiv tillägna dig grundläggande kunskaper i bildvävning. Dessa byggs under kursen på med att du efter egenhändigt framtagna eller formgivna…

Sticka & virka fritt – skapa ditt favoritplagg med Ann Bonander Looft Mode + textilhantverk. En av Handarbetets Vänners jubileumskurser. 8 onsdagar kl 18–21 Innehåll Ta vara på lusten att…