Knyppling grundkurs
Med pinnar och tråd får du under sex helger träda in i knypplingens värld.
Du får en genomgång av knypplingens grundläggande tekniker, material och verktyg. Vi utgår från det vi kallar för Vadstenaknyppling. Du får lära dig hur du förbereder, genomför och avslutar ett knyppelarbete. Du får bekanta dig med hantverket genom bl. a. gemensamma övningar, en kortare historisk återblick och analyser av olika spetsar.
I den här kursen övar du upp färdigheten i knypplingsteknik och under kursens gång öppnar vi upp för egna enklare mönsterkonstruktioner och undersöker olika sätt att montera spetsar. Genom kursen lägger du en grund för att kunna fortsätta att knyppla på egen hand. Skolan har ett antal knyppeldynor för utlån. För denna kurs krävs inga förkunskaper.
Ur kursplanen:
• Grundläggande knypplingstekniker
• Verktyg- och materialkännedom
• Knyppling av övningsspetsar
• Mönster- och spetsanalyser
• Kortare översikt av knypplingens historia i Sverige
• Grundläggande mönsterkonstruktion och montering av spetsar
Om läraren:
Mikael Roos satte sig vid en knyppeldyna för första gången i syslöjden på högstadiet – för snart 20 år sedan. Efter att ha gått en kort grundkurs i knyppling hamnade sedan knyppeldynan på hyllan. Den togs ner en kort period under folkhögskoleåren för att åter igen hamna på hyllan. I juni 2020 tog det fart på riktigt. Då tog han åter upp knypplingen på allvar och har sedan dess spenderat timme efter timme vid knyppeldynan. Med Vadstenaknyppling som grund producerar han spetsar för olika ändamål – från dekorationer av textilier till dekorationer av vardagsföremål. Genom sociala medier sprider han sina alster efter mönster av några av våra största formgivare inom knyppling.
Mikael är i grunden utbildad musiker vid Musikhögskolan i Piteå och arbetar till vardags som klarinett- och saxofonlärare i Söderköping. Utöver musiken går i princip all övrig tid åt knypplingen. Mikaels knyppling uppmärksammades under 2022 i tidningen Hemslöjd och Östgöta Correspondenten.
Fakta
Kurs-ID
2425KN
Kurstillfällen
6 veckoslut klockan 09.30-15.30
28–29 sep
26–27 okt
30 nov–1 dec 2024
18–19 jan
15–16 feb
22–23 mars 2025
Antal studietimmar
60
Förkunskaper
För denna kurs krävs inga förkunskaper
Kursavgift
6 500 kr
Obligatorisk materialkostnad som tillkommer under kursens gång är max. 150 kr.
Knyppeldyna finns att låna.
Lärare
Mikael Roos
Med reservation för ändringar.