Shibori grundkurs, helg

Lär dig den japanska reservagetekniken Shibori. Shibori är ursprungligen ett traditionellt japanskt hantverks- och formbegrepp som betyder vrida, pressa, klämma.

Det är en textil reservageteknik där materialet mönstras med hjälp av träblock, vikningar, rör, stygn och trådar under färgningsprocessen. Balansen mellan precision och slump är en viktig del av uttrycket.

Shibori har genom tiderna använts återkommande inom mode, bland annat vid formgivning av kimonos i Japan. Shibori används också flitigt inom inredning där designstudios färgar kuddar, gardiner, handdukar och andra textilier i spännande och unika mönsterkombinationer.

På kursen lär du dig olika färgreservagetekniker och får prova på att anpassa material och mönster till olika grundläggande uttryck. Färgningen i kursen kan utgå från olika typer av pigment.

 

Om lärarna

 

Linnea Blomgren är textilkonstnär med fokus på väv och färg. Hon har en MFA i textil från Konstfack, examen från Högre Textil Hantverksutbildning på HV skola, samt 7 års erfarenhet som Konstväverska på Märta Måås-Fjetterströms vävateljé. Linneas arbeten har ställts ut på gallerier och museer nationellt såväl som internationellt. Hon har formgivit textila produkter för Klässbols linneväveri och Design House Stockholm.
Sedan 2017 är Linnea utbildningsansvarig lärare i väv, form och färgning på HV skola.

 

Linda Zetterman är konstnär och formgivare, hennes praktik sträcker sig från produktdesign, konstprojekt och hantverksobjekt. Hon är en av två grundare av Boom Craft Studio som samarbetar med textilhantverkare i Kutch, Indien och  tar fram limiterade upplagor av textilier. I sin konstnärliga praktik utforskar hon relationen mellan yta, materialitet och naturliga växtpigment. Linda är utbildad på Konstfack, (MFA Textil 2003). Hon undervisar även på Capellagården, Öland och håller workshops och föreläsningar i indigo och naturlig färgning både i Sverige och internationellt.

Anmälan

Fakta

Kurs-ID

2425SHIB

Kurstillfällen

6 veckoslut kl 09.30–15.30
14–15 sep (med Linnéa)
12–13 okt (med Linnéa)
7–8 dec 2024 (med Linda)
1–2 feb (med Linda)
8–9 mars (med Linda)
5–6 april 2025 (med Linda)

Antal studietimmar

60

Förkunskaper

För denna kurs krävs inga förkunskaper.

Kostnad

6 500 kr
Materialkostnad: tillkommer och betalas under kursens gång.

Lärare

Linnea Blomgren, Linda Zetterman

Med reservation för ändringar

Här får du möjlighet att ur ett hantverksmässigt och historiskt perspektiv tillägna dig grundläggande kunskaper i bildvävning. Dessa byggs under kursen på med att du efter egenhändigt framtagna eller formgivna…