Stickning fortsättning, inriktning textilhistoria
I den här kursen får du tillämpa olika tekniker för att sticka med inspiration från textilhistorien, från medeltid till 1700-tal.
I kursen närstuderar vi stickat genom seklerna, till exempel medeltida fåglar, blommor från 1600- till 1800-tal och reliefmönster från 1700-tal. Vi stickar detaljer och tittar på hur olika plagg och annat stickat är komponerade (färger, mönsterpassning, passform) i små och stora drag.
Du får även möjlighet att planera och påbörja ett större projekt. Tidigare deltagare har bland annat stickat kuddar, påsar, koftor, mössor och vantar – somligt nära originalet och annat med mönsterdetaljer ur kursmaterialet.
Tyngdpunkten ligger på mönster i olika tekniker, till exempel tvåfärgsstickning, strukturmönster och tvåändsstickning. För den här kursen behöver du ha gått Stickning grundkurs på HV Skola eller ha motsvarande kunskaper.
Om lärarna:
Ivar Asplund är en nyfiken och hängiven stickare sedan barnsben. Han är utbildad lärare med många års erfarenhet av undervisning, både i skola och som kursledare och arbetar även i garnbutik. År 2017 kom hans första bok Sticka flätor (Bonnier Fakta) som har översatts till engelska, danska och finska – flätor är bara en av alla sticktekniker han behärskar och håller kurs i. Ivar har också visat handstickat på bland annat Sigtuna Kulturgård och Virserums Konsthall. Läs mer om Ivar på @asplundknits.
Genom föreläsningar med Ingela Wahlberg, Universitetsadjunkt i Textilvetenskap vid Uppsala universitet, får du en översiktlig genomgång av material och textilhistoria samt djupdykningar i mönstertraditioner.
Fakta
Kurs-ID
3-5-2526STFTXH
Kurstillfällen
6 veckoslut klockan 09.30–15.30
23–24 augusti
27–28 september
25–26 oktober
22–23 november 2025
10–11 januari 2026
7–8 februari 2026
Antal studietimmar
60
Förkunskaper
För att vara behörig till denna kurs krävs att du har slutfört Stickning grundkurs på HV skola eller har motsvarande styrkta kunskaper.
Lärare
Ivar Asplund och Ingela Wahlberg
Med reservation för ändringar
Kostnader
Betalar du kursavgiften innan 1 april är priset
6 500 kronor och därefter 6 800 kronor.
Obligatorisk materialkostnad som tillkommer under kursens gång är maximalt 200 kronor.
Kursavgift
6 500,00 kr