Stickning med inriktning textilhistoria, helg

I den här kursen får du tillämpa olika tekniker för att sticka med inspiration från textilhistorien, från medeltid till 1700-tal.

I kursen närstuderar vi stickat genom seklerna, till exempel medeltida fåglar, blommor från 1600- till 1800-tal och reliefmönster från 1700-tal. Vi stickar detaljer och tittar på hur olika plagg och annat stickat är komponerade (färger, mönsterpassning, passform) i små och stora drag.

Du får även möjlighet att planera och påbörja ett större projekt. Tidigare deltagare har bland annat stickat kuddar, påsar, koftor, mössor och vantar – somligt nära originalet och annat med mönsterdetaljer ur kursmaterialet.

Tyngdpunkten ligger på mönster i olika tekniker, till exempel tvåfärgsstickning, strukturmönster och tvåändsstickning. För den här kursen behöver du ha gått Stickning grundkurs på HV Skola eller ha motsvarande kunskaper.

Om lärarna:
Ivar Asplund är en nyfiken och hängiven stickare sedan barnsben. Han är utbildad lärare med många års erfarenhet av undervisning, både i skola och som kursledare och arbetar även i garnbutik. År 2017 kom hans första bok Sticka flätor (Bonnier Fakta) som har översatts till engelska, danska och finska – flätor är bara en av alla sticktekniker han behärskar och håller kurs i. Ivar har också visat handstickat på bland annat Sigtuna Kulturgård och Virserums Konsthall. Läs mer om Ivar på @asplundknits.

Genom föreläsningar med Ingela Wahlberg, Universitetsadjunkt i Textilvetenskap vid Uppsala universitet, får du en översiktlig genomgång av material och textilhistoria samt djupdykningar i mönstertraditioner.

Anmälan

Fakta

Kurs-ID

2425STTH

Kurstillfällen

6 veckoslut kl 09.30–15.30
24–25 aug
28–29 sep
26–27 okt
23–24 nov 2024
11–12 jan
8–9 feb 2025

Antal studietimmar

60

Förkunskaper

För att vara behörig till denna kurs krävs att du har slutfört Stickning grundkurs på HV skola eller har motsvarande styrkta kunskaper.

Kostnad

6 500 kr
Obligatorisk materialkostnad som tillkommer under kursens gång är max. 200 kr.

Lärare

Ivar Asplund och Ingela Wahlberg

Med reservation för ändringar

Konstsömnad, forts. II – inriktning fritt broderi I den här kursen får du möjlighet att ytterligare bygga vidare på dina kunskaper i konstsömnad. Du besitter nu förmågan att arbeta mer…

Det här är en kurs för dig som vill lära dig den historiskt intressanta sticktekniken tvåändsstickning. Under kursen får du göra olika typer av uppläggningar, lära dig att sticka mönsterkrus…