Nu är ansökan öppen till våra heltidsutbildningar. Sök senast 15 april. Läs mer och ansök här!

JUBILEUMSKURS Textila Värden

Med anledning av att HV fyller 150 år erbjuder vi en kurs där vi sätter fokus på textilens värde. Laga så att det syns, bygg in nya värden och minnen i dina plagg samtidigt som du bygger en hållbar garderob. Med utgångspunkt i slow fashions filosofi tar vi hand om det vi redan har i vår garderob och undersöker hur textila värden har förändrats över tid.

Vi går igenom den svenska mode- och textilproduktionens historia, tittar på hur den globala textilproduktionen ser ut i dag samt får en inblick i framtiden med nya spännande metoder och tankar.
Under kursen får du möjlighet att testa olika tekniker för att förlänga livslängden på dina plagg. Vi löser problem som hål, fläckar och slitningar genom olika lagningstekniker som till exempel applikation, sashiko, tovning och stoppning. Vi gå igenom grundläggande textil materialkunskap och lär oss utvärdera vad som gör ett plagg hållbart. Vi testar också att uppdatera plagg med färg och ny design.
Vi kommer varva praktiska övningar med inspirationsföreläsningar och teoretisk input, kika tillbaka på gamla metoder i Sverige och andra delar av världen och fördjupa oss i den aktuella ”visible mending”-rörelsen där lagningen får ta plats och synas.
Efter kursen har du:
• grundläggande kunskaper om textila material
• tekniker för att laga hål, revor och förslitningar i dina kläder för hand
• kunskaper om klädkonsumtionens påverkan på människa och miljö
• en självklar plats i den globala slow fashion-rörelsen
• kunskaper om hur du uppdaterar plagg och textilier för att ge dem ett nytt värde
Du behöver inte ha någon erfarenhet av textil, sömnad eller lagning sedan tidigare. Kursen är för dig som vill lära dig mer om modeindustrin, om hur du tar hand om dina kläder och textilier och hur du lagar och förnyar dem på ett kreativt och hantverksmässigt sätt.

Om läraren

Jennie Dahlén är utbildad i textilt hantverk, design och modevetenskap och har lång erfarenhet från modebranschen samt från ideell sektor. Hon är verksam författare, föreläsare och workshopledare inom inom hållbart mode.
Jennie har skrivit böckerna Slow fashion – din guide till smart och hållbart mode och Klä barnen, växa, ärva, fixa, laga, samt varit verksamhetsledare för Stockholms Stadsmissions hållbara modemärke Remake.
Följ Jennie via hennes instagram och hemsida där hon inspirerar och ger tips på lagning och hållbart mode!

Anmälan

Fakta

Kurs-ID

2425TXVÄ

Kurstillfällen

5 veckoslut kl 09.30–16.30
14–15 sep 2024
12–13 okt 2024
9–10 nov 2024
11–12 jan 2025
8–9 feb 2025

Antal studietimmar

60

Förkunskaper

För denna kurs krävs inga förkunskaper.

Kostnad

6 500 kr
Obligatorisk materialkostnad som tillkommer under kursens gång är max. 300 kr.

Lärare

Jennie Dahlén

Med reservation för ändringar

Konstsömnad, forts. II – inriktning fritt broderi I den här kursen får du möjlighet att ytterligare bygga vidare på dina kunskaper i konstsömnad. Du besitter nu förmågan att arbeta mer…

I den här kursen får du kunskaper om broderi- & sömnadstekniker som används inom couture-broderi. Kursen leds av Max Willebrand Westin som är utbildad inom textil och specialiserad på broderi…