Tovning, fortsättningskurs 1

Med Tovning grundkurs som bas vidareutvecklar du hantverket och får förfinade kunskaper inom tekniken.

Genom kursen får du en fördjupad kunskap om materialet ull och dess unika egenskaper. Du tränar din förmåga att inta ett utforskande förhållningssätt och utvecklar dina egna idéer i färg och form. Målet är att förfina känslan för materialet och förvärva nya sätt att skapa form, effekter och mönster. I kursen jobbar du vidare med den ihåliga formen för att ta fram tredimensionella skulpturala former för både bruksting och konstföremål. Du lär dig att färga ditt eget material, både ull och siden, för använda din egen färgskala när du inom kursen arbetar med nunotovning. Du filtar kraftiga kvalitéer till inredning såväl som mjuka och böljande beklädnadstyger. För att vara behörig till denna kurs krävs att du har gått Tovning grundkurs på HV Skola eller har motsvarande styrkta erfarenheter.

Om läraren:
Yvonne Habbe är textilkonstnär med ull och filtning som specialområde. Hon har en akademisk examen inom arkeologi och kulturmiljövård, vilket länkar samman skapandet med dess historia. Arbetar till största delen som pedagog på olika konst- och hantverksskolor inom Sverige, med vissa uppdrag även utanför landet. Undervisar så väl nybörjare på fibernivå som avancerade filtmakare som vill vidareutveckla sig. Processinriktad med koncentration på god hållbar kvalitet i så väl material som konstnärlig form. I egna projekt ligger fokus på fördjupning inom bildkonst/skulptur. Mer om Yvonne hittar du på hennes insta: @habbefilt

Anmälan

Fakta

Kurs-ID

2425TOV1

Kurstillfällen

5 veckoslut kl 09.30–16.30
31 aug–1 sep 2024
28–29 sep 2024
19–20 okt 2024
16–17 nov 2024
11–12 jan 2025

Antal studietimmar

60

Förkunskaper

För denna kurs krävs Tovning grundkurs på HV skola eller motsvarande styrkta kunskaper.

Kostnad

6 500 kr
Obligatorisk materialkostnad som tillkommer under kursens gång är max. 1000 kr.

Lärare

Yvonne Habbe

Med reservation för ändringar

Kursinnehåll Ta chansen och prova på knyppling under ledning av Mikael Roos. Du får under några timmar sitta vid en knyppeldyna och genom ett av knypplingens grundslag skapa ett armband….

Kursupplägg Tröjor med mönsterstickade ok känner vi igen från flera många olika sticktraditioner, allt ifrån de legendariska Bohus stickning tröjorna, till de rustika isländska. Själva konstruktionen inbjuder till variation och…

Virkning ger ett formfast, distinkt resultat och tekniken tillåter fritt placerande av mönsterformer! Virkning lämpar sig bäst för otåliga och upproriska eftersom det är en lätt teknik att lära sig….