Nu är ansökan öppen till våra heltidsutbildningar. Sök senast 15 april. Läs mer och ansök här!

Alumni från Handarbetets Vänner Skola mottar gesällbrev inom handvävaryrket

HV Skola 3 november 2015

Stort grattis till Maria Jufvas, Lisa Juntunen Roos och Ask Bjørlo

Inom handvävning, broderi, stickning och träslöjd är det Hemslöjden som bedömer vilka prov som ska belönas med ett gesäll- eller mästarbrev. Därefter är det Sveriges Hantverksråd som utfärdar själva brevet som är ett internationellt bevis på en persons yrkesskicklighet. Den 4 november uppmärksammas alla nyblivna mästare och gesäller i Stockholms stadshus.

Maria Jufvas, Bromma

Maria Jufvas tilldelas stora silvermedaljen och gesällbrev i handvävaryrket/konstväv för sin matta i ryateknik. Mattan har måtten 87 x 197 cm och är tätare knuten än en vanlig rya för att ge ett mjukare intryck. Utseendet är inspirerat av harlequinmönster.

Maria tilldelas den stora silvermedaljen för mattans höga kvalitet både gällande formgivning och vävteknik, för den intressanta färgkombinationen och en fin mönsterbild. För att mattan rent vävtekniskt sätt är väl utförd och för att hon använder ryatekniken på ett spännande sätt. Maria har studerat på HV-skola och Capellagården.

Maria Jufvas ställer ut sitt gesällarbete i utställningen Emerging Talents. Läs mer HÄR

Lisa Juntunen Roos, Johanneshov

Lisa har vävt sitt gesällprov i dräll och verket har hon valt att kalla för 0,3215. Det är måttet på den minsta byggstenen i vävens mönsteruppbyggnad. Lisa har valt dräll som teknik för att hon gillar de rena kontrasterande och rätvinkliga ytorna som skapas. Allt material har Lisa färgat för hand för att kunna styra över de olika nyanserna.

Lisa Juntunen Roos gesällprov inom handvävaryrket är godkänt och utöver gesällbrevet tilldelas hon även lilla silvermedaljen för ett extra väl genomfört gesällprov. Lisa är utbildad vid HV-Skola, Capellagården och Grimslövs folkhögskola.

Se mer bilder från Lisas arbete HÄR

Ask Bjørlo, Stockholm

Ask Bjørlo har tilldelats gesällbrev i handvävaryrket. Som sitt gesällprov valde Ask att väva en väggbonad med tekniken beiderwand, en form av dubbelväv med ett skikt i tät tuskaft och ett andra skikt med gles varp för färgade inslag. Asks intresse för växter har alltid varit stort och det är just växter han har valt att inspireras av vid val av motiv. Ask har bland annat studerat vid HV-Skola och Nyckelvicksskolan.

Se mer bilder från Asks arbete HÄR

På plats i Blå Hallen den 4 november, för att ta emot sina mästarbrev inom broderi finns också Kirsi Mattila och Anna Eriksson från Handarbetets Vänner Ateljé

Vill du utforska det textila fältet? Den 15 januari öppnar vi anmälan till HVs kortkurser för läsåret 24-25. Bland årets nyheter hittar du Jubileumskursen Textila Värden, en kurs som sätter…

I grundkursen i bildvävning får du en första inblick och förståelse för material, form och teknik. Du får pröva dig fram till ditt personliga uttryck och väva bild efter egen…