Åsa Pärson

HV Galleri 6 april 2013

HV Galleri 6 april - 12 maj "Yoroke - movable reed textiles part 1- weaving by hand. Vernissage lördag 6 april kl. 12-16. Även öppet söndag 7 april, samma tid.

Åsa Pärson är utbildad vid Väfskolan, Textilhögskolan i Borås och Konstfack i Stockholm. Sedan examen i textil design 1999 har Åsa arbetat på sidenväverier i Laos och Kambodja. Arbetat med designuppdrag för textilföretag i Sverige, Danmark och Nepal. Åsa ställer regelbundet ut i England och Japan. Utöver frilansverksamheten undervisar Åsa på Konstfack och Nyckelviksskolan i Stockholm. Åsa bor i Stockholm och arbetar i sin ateljé i G-studion, Gustavsbergs gamla porslinsfabrik och i Körning, Nordingrå, Ångermanland.

PROJEKT

Bakgrund

Hur ljuset behandlar och påverkar ytan av textil är utgångspunkten i min vävning. Reflektionen av ljuset, skuggor som skapas och textilens känsel som förnimmas. I arbetet undersöker jag ofta hur mycket som kan skalas bort så att det mest essentiella återstår. 
Det enklaste enkla betyder för mig att använda materialets struktur med enkla bindningar och olika tätheter. 
Solfjädersskeden, Yoroke på japanska, kom jag i kontakt med redan på Väfskolan. I en symmetrisk och jämn vävning grupperas varptrådarna i en slags vertikala vågformer. Jag har genom åren prövat olika sätt att komma förbi denna symmetri genom att arbeta med olika bindningar, färger och mer variation på hur jag höjt och sänkt skeden. Jag har undersökt hur jag kan arbeta med lager av olika rörelser i vävningen.

ARBETE

Projektet har tagit form i Japan och Sverige. Ett omfattande skissande i vävstol Kyoto och i studion i Gustavsberg. Jag har prövat flertalet olika utformade vävskedar och även låt göra egna varianter tillverkade i Japan.

RESULTAT

På HV visar jag ett urval av de provvävar som jag har arbetat med under projektet. Till hösten visare jag hela projektet i sin helhet med en maskinvävd del, utförd i Japan.

Jag skapar tyg.

Projektet har stöd av Konstnärsnämnden.

Åsa Pärson

asa parson textile studio  
www.asaparson.se

Utställningen Ta plats – kvinnorum! i Handarbetets Vänners galleri är populär. De vackra, starka och monumentala bildvävarna efter porträtt av kvinnor gör intryck. Under julhelgen bjuder textilkonstnärerna Astrid Bäckström och…