Bokrelease för ”Trådar ur ett liv – textilkonstnären Maja Andersson Wirde”

HV Galleri 15 april 2016

Måndagen den 25 april kl. 9.00 på Handarbetets Vänner Galleri.

Boken finns i vår webbshop: http://www.hv-textil.se/vara-verksamheter/hv-butik/tradar-ur-ett-liv-textilkonstnaren-maja-andersson-/

Vi bjuder på frukost och boken kommer att finnas till försäljning till rabatterat pris.

Författaren Marie Andersson presenterar konstnärens verk i ord och bild. Materialet är till stor del hämtat från olika arkiv och många av skisserna och bilderna har aldrig tidigare publicerats. I boken lyfts ett mycket intressant, men för många okänt, konstnärskap fram. Från de tidiga årens modellstudier, via de större offentliga uppdragen under tiden på Handarbetets Vänner och rekryteringen till Cranbrook, till egenföretagare inom den kyrkliga textilkonsten.

Resan började i Småland, gick via storstäder som Stockholm, London, Paris och Chicago för att avslutas där det hela började: i Algutsboda i Småland. Boken är rikt illustrerad med ett unikt bildmaterial.

Om Maja Andersson Wirde 

Trots att svensk textilkonst ansågs världsledande under det tidiga 1900-talet har få textilkonstnärer blivit omskrivna. Kanske beror det på att de nästan alltid var kvinnor och att textilkonsten länge inte ansågs fullt jämställd med många andra konstarter.

Maja Andersson Wirde tillhörde de ledande textilkonstnärerna i Sverige under första hälften av 1900-talet. Under sina år vid Handarbetets Vänner 1907-1929 var hon med om att utveckla den svenska textilkonsten.

Under några år var hon verksam vid Cranbrook Academy of Art utanför Detroit i USA och samarbetade där med bland andra Eliel och Loja Saarinen i uppbyggandet av den speciella estetik, som kännetecknar Cranbrook än idag. Efter hemkomsten till Sverige på 1930-talet bosatt hon sig i sin ungdoms hemtrakter i Algutsboda i Småland och startade tillsammans med Sigrid Synnergren företaget Södra Sveriges Kyrkliga Textil 1939. Det kom att försörja en stor del av framför allt Skånes och Smålands kyrkor med praktfulla textilier av hög kvalitet.

Vänligen OSA till info@laside.se senast den 22 april för bokreleasen.

Välkomna!

Utställningen Ta plats – kvinnorum! i Handarbetets Vänners galleri är populär. De vackra, starka och monumentala bildvävarna efter porträtt av kvinnor gör intryck. Under julhelgen bjuder textilkonstnärerna Astrid Bäckström och…