Dagens alumn: Ea Montelius

16 april 2019

Del fyra i vår intervjuserie har vi pratat med Ea Montelius, hantverkare och textilkonstnär. "Mitt bästa tips är nog att följa sina intressen inom det textila fältet, utbilda sig och vara nyfiken på att lära sig mer."

Namn: Ea Montelius

Bor i: Stockholm

Titel: Hantverkare/konstbrodös/textilkonstnär

Vilken utbildning har du gått på HV: Textilhantverk Basår och Högre textil hantverksutbildning (examen 2014).

BERÄTTA OM DIN BAKGRUND OCH VARFÖR DU VALDE ATT UTBILDA DIG PÅ HV SKOLA?

12  år på Waldorfskola (grundskola och gymnasium) där olika typer av hantverk var självklara ämnen. Sista året på gymnasiet gjorde jag ett enskilt arbete i japanskt silkebroderi som väckte ett stort intresse för textil. Jag har alltid varit intresserad av olika konstnärliga uttrycksformer.

Efter gymnasiet ville jag börja med att utbilda mig inom det området som jag kände störst nyfikenhet och passion inför och så fördjupande som möjligt. Jag tänkte börja med ett år och sen kändes det självklart att fortsätta två år till.

VAD GJORDE DU EFTER HV?

Första året efter HV arbetade jag med en egen utställning och jobbade några månader på ett väveri utanför Stockholm. Efter det började jag arbeta på HV ateljé som hantverkare och konstbrodös, där jag arbetar idag.

HAR DU NÅGOT AKTUELLT PROJEKT SOM DU VILL BERÄTTA OM?

Just nu arbetar jag med att brodera en ny fana till Militärhögskolan Karlberg. Den utförs i intarsiateknik vilket innebär att det endast är ett lager tyg och broderierna ska bli lika fina på båda sidorna av fanan. Det är en avancerad teknik som jag först lärde mig när jag började jobba på ateljén. Fanan ska bli klar vid årsskiftet.

VAD ÄR DET VIKTIGASTE DU HAR FÅTT MED DIG FRÅN DIN TID PÅ HV SKOLA?

Jag har upptäckt och vidareutvecklat mitt textila uttryck genom alla tekniker jag har lärt mig. Ett professionellt förhållningssätt till textilt skapande.

HAR DU NÅGOT TIPS TILL NÅGON SOM VILL VERKA INOM DET TEXTILA FÄLTET?

Mitt bästa tips är nog att följa sina intressen inom det textila fältet, utbilda sig och vara nyfiken på att lära sig mer. Det är bra att fundera på hur man vill jobba i framtiden, vad som passar en bäst, om det är mest på egen hand, en del av en grupp eller på en ateljé.

Om du vill veta mer om Ea och hennes projekt:  www.instagram.com/eaninka https://cargocollective.com/eamontelius

Minna Engström Heino har rekryterats till den nyinrättade tjänsten som utbildningschef på Handarbetets vänner. ”Det är en verksamhet med långa anor och jag kommer jobba för att Handarbetets vänner ska…

I fredags invigdes ”Skimmer” som nu hänger på plats i vår entré. Väven är ett samarbetsprojekt med studerande på Högre textilutbildning 23–24. Handledning av Linnea Blomgren och Elisabeth Isaksson.  …