Dagens alumn: Sophie Jungkvist

10 april 2019

I del 2 i vår intervjuserie med alumni får vi veta mer om Sophie Jungkvist.

"Det är viktigt att inte begränsa sig själv utav rädsla för att göra fel och framstå som överambitiös, även om man kanske får backa senare. Oftast är det bäst när man inte vet exakt hur mycket arbete något kommer ta, och kan tänka stort och nytt."


Namn: Sophie Jungkvist

Bor i: Borås

Vilken utbildning har du gått på HV: Textilhantverk Basår (gick ut 2017)

BERÄTTA OM DIN BAKGRUND OCH VARFÖR DU VALDE ATT UTBILDA DIG PÅ HV SKOLA?

Innan jag började på HV så gick jag ett år på bokbindarlinjen på Leksands folkhögskola. Men när jag vistades i Dalarna och såg alla vackra handvävda tyger och besökte Sätergläntans bibliotek så visste jag att det var textil jag egentligen ville göra, och alltid har velat göra.

När jag bestämde mig för att jag ville hålla på med textil så tänkte jag att jag måste lära mig att väva. HV var den skolan jag såg där den tekniska kunskapen (inte bara om vävning, utan fibrer, material, färgning etc) blandades lika mycket med det konstnärliga uttrycket, och eftersom jag ville bli bra på båda delarna så visste jag att det var den skolan jag måste söka.  

VAD GJORDE DU EFTER HV? 

Efter HV började jag med Textildesign på Textilhögskolan i Borås, och det är där jag nu går mitt andra år. Mitt mål på Textilhögskolan har varit att bredda mina kunskaper och lära mig mer om den industriella produktionen. Vi har haft olika kurser med bland annat mönster och tryck, stickning och väv. Just nu försöker jag sammanställa min portfolio.

VAD ÄR DET VIKTIGASTE DU HAR FÅTT MED DIG FRÅN DIN TID PÅ HV?

Kunskapen! Efter bara ett år på HV är jag förvånad över hur mycket jag kan om vävning. Utbildningen jag går nu är bredare, och det är svårare att få tid till att bli riktigt bra på en sak (vi får mer tid till det det sista året). Jag hade aldrig förstått väv så bra som jag gör nu om jag inte hade gått på HV. Att inte förstå grunderna i en teknik kan vara så frustrerande och begränsande, och att lära mig hur en väv är sammansatt tråd för tråd gav mig ett tankesätt som har hjälpt mig med andra projekt, till exempel ett stickprojekt som jag gjorde förra terminen.

HAR DU NÅGOT TIPS TILL NÅGON SOM VILL VERKA INOM DET TEXTILA FÄLTET?

Sök HV! Jag kan verkligen rekommendera! Skolan är en sån bra miljö där lärarna ser en och man utvecklas. Sen tycker jag att det är viktigt att inte begränsa sig själv utav rädsla för att göra fel och framstå som överambitiös, även om man kanske får backa senare. Oftast är det bäst när man inte vet exakt hur mycket arbete något kommer ta, och kan tänka stort och nytt.

Om du vill veta mer om Sophie och hennes projekt:  www.instagram.com/sophiejungkvist https://sophiejungkvist.myportfolio.com/
———-
Länk till utbildningen som Sophie har gått på HV Skola: Textilhantverk Basår: http://www.hv-textil.se/vara-verksamheter/hv-skola/utbildningar/textilhantverk-basar/
Sista ansökningsdag för höstens terminsstart är måndagen den 15 april!
www.instagram.com/hv_textil www.hv-textil.se
#hvskola #handarbetetsvänner #hvalumni #thefutureoftextile

Minna Engström Heino har rekryterats till den nyinrättade tjänsten som utbildningschef på Handarbetets vänner. ”Det är en verksamhet med långa anor och jag kommer jobba för att Handarbetets vänner ska…

I fredags invigdes ”Skimmer” som nu hänger på plats i vår entré. Väven är ett samarbetsprojekt med studerande på Högre textilutbildning 23–24. Handledning av Linnea Blomgren och Elisabeth Isaksson.  …