Dagens alumn: Miriam Parkman

8 april 2019

Idag lanserar vi del 1 i vår nya intervjuserie med fokus på alumni från HV Skola.

Först ut är Miriam Parkman, frilansade handvävare/textilkonstnär, skribent och hårstylist, som kommer att berätta vad hon fått med sig från sin tid på HV och vad hon gör idag.

Namn: Miriam Parkman
Bor i: Järfälla/Stockholm
Titel: Frilansar som handvävare/textilkonstnär, skribent och hårstylist
Vilka utbildningar har du gått på HV: Textilt Hantverk Basår och Högre Textilt Hantverk, tog examen 2016.

Hej Miriam! Vi börjar från början, vad gjorde du innan du började på HV Skola?
Innan HV var min enda förberedande textila utbildning gymnasieprogrammet ”Hantverk Mode och Design” i Sundsvall 2006-2009. Efter den var jag dock inte alls sugen på mer textil utan jobbade i butik samt med mat/recept i olika former. Parallellt hade jag dock mitt intresse för estetik och kultur från 1900-talets första hälft.

Hur kommer det sig att du valde att utbilda dig på HV Skola?
Jag ville inte flytta ifrån Stockholm vilket jag trodde att jag skulle behöva göra för att gå en mer hantverksinriktad utbildning inom textil (inte mode/sömnadsinriktad). Min bästa kompis som då gick på Nyckelviken berättade om HV och när jag kollade in skolans hemsida kände jag direkt att det var rätt! 

Det var perfekt att basåret var fristående – jag som inte pluggat på fem år var lite nervis inför att göra det igen – att inte signa upp på mer än ett år först kändes skönt. Sen gick det väl bara typ 1 vecka innan jag älskade det och var helt fast, haha!

Vad är det viktigaste du har fått med dig från din tid på HV?
Oj – allt?! Jag kunde inte väva när jag började på HV. Jag kunde inte planera en varp, inte sätta upp en vävstol, inte färga, inte vad som var skillnaden på rya och flossa och vad en färgeffekt var. Det är ganska mind blowing hur mycket jag lärde mig under de tre åren, och hur det fortsätter utvecklas projekt för projekt i min egen verksamhet. HV:s unika cocktail av att lära ut vävning, färgning och konstsöm enligt hantverkets alla regler, samtidigt som lärare med stor kunskap och fantastiskt engagemang uppmuntrar till egen form och utförande är helt enkelt en vinnande kombo. 

Vad gjorde du efter HV och vad pluggar/arbetar du med idag? 
Under examensperioden ansökte jag om praktik på ett företag som då hette Manos Zapotecas (nu MZ Fairtrade) i Oaxaca, Mexiko. Jag visste att jag ville någonstans och göra någonting, men visste inte riktigt vart förrän en vän i USA tipsade om detta företag.  

MZ producerar väskor, mattor och kuddar efter Zapotec-traditionen i Teotitlán del Valle utanför Oaxaca, men i egna kollektioner som främst säljs på den amerikanska marknaden. Jag blev väldigt intresserad av såväl den hållbara företagsmodellen (såväl etiskt som miljömässigt och kulturarvsbevarande) och hade redan fått nys om Oaxaca som en textilares drömstad. Jag kontaktade dem och låg på tills jag fick ja, haha! Finansierad av stipendier arbetade jag som obetald “design intern” hos dem i tre månader. 

Det var en helt fantastisk upplevelse som fortfarande är med mig mentalt varje dag – jag lärde mig massor och inspirerades av såväl natur och kultur som de möten jag fick göra med de master weavers som efter tusenårig tradition verkar där. Min praktik kulminerade i kollektionen ”MZ Indigo” – en exklusiv kollektion efter min idé där de enbart använder naturligt färgad indigo tillsammans med naturligt vit ull. Jag ritade bland annat en matta och en kudde, kollektionen har sålt slut flera gånger och finns fortfarande till salu på deras webbsida. Innan jag åkte hann jag dock också med att göra kostym till Riksteatern-föreställningen ”Fäboland”, tillsammans med Hanna Kisch, och lägga grunden till det som efter min hemkomst skulle bli Studio Supersju – framtidens vävgrupp. 

Idag har jag precis sagt upp mig från mitt deltidsjobb i butik och ska testa att satsa 100% på frilansande. Studio Supersju har flera projekt på gång och kombinerat med föreläsningsuppdrag, mina hårkurser och skribentuppdrag åt bl a Scandinavian Retro och American Trails Magazine känns det rimligt att ge det en chans. 

Har du något aktuellt projekt som du vill berätta om? Lördagen den 6 april hade vi vernissage för utställningen ”Studio Supersjus Smeksamma Slag” på galleri Kaleido i Uppsala. Det som känns mest spännande är inte helt officiellt än, men jag kan avslöja att det har med något som kommer dyka upp i bokhandlarna så småningom att göra…

Sist men inte minst, har du något tips till någon som vill verka inom det textila fältet?Att jobba i grupp har bevisat sig vara bra… 😉 Nej men på riktigt – vi grundade i att vi inte ville slå oss fram med armbågarna, inte ville kämpa som om det bara fanns plats för en på toppen; som att det ”textila fältet” är så oerhört smalt, svårt och missförstått att det nästan inte är någon idé att ens försöka. Det har hänt så otroligt mycket på de senaste åren – det är en ny vurm, en ny tid för hantverk i allmänhet och med sociala medier behöver det inte ens vara svårt att synas, få kontakt med andra och visa upp vad man gör. Att jobba i grupp ger ännu mera benefits – man slipper göra allt själv och bjuder man in andra får man även andras kontaktnät och andra fördelar på köpet. Med det sagt inte att även vissa nackdelar kommer med – vi kommer verkligen inte alltid överens i gruppen! Men, även det blir till en fördel vare sig man vill eller inte i slutändan, eftersom att man oftast inte har den briljanta idén helt perfekt från början utan genom att testas med andra blir mycket bättre än den hade blivit från början. 

——————

Om du vill veta mer om Miriam Parkman och hennes projekt: 

@miriamethel 

www.studiosupersju.com

Länk till utbildningarna som Miriam har gått på HV Skola:

Textilhantverk Basår: http://www.hv-textil.se/vara-verksamheter/hv-skola/utbildningar/textilhantverk-basar/

Högre textil hantverksutbildning: http://www.hv-textil.se/vara-verksamheter/hv-skola/utbildningar/hogre-textil-hantverksutbildning-2-ar/

Sista ansökningsdag för höstens terminsstart är måndagen den 15 april!


@hvtextil

www.hv-textil.se  

——————