Nu är ansökan öppen till våra heltidsutbildningar. Sök senast 15 april. Läs mer och ansök här!

Färgsprakande broderier och finska ryor i en dubbelutställning på Handarbetets Vänner.

HV Galleri 3 februari 2015

6 februari–14 mars Vernissage: fredag 6 februari kl 16–19

Grannlandskapet – finska ryan

Den finska konstryan har en stark ställning i finsk inredningsarkitektur och i offentliga byggnader men också i finska hem. 

Finska Handarbetets Vänner som startade 1879 i Helsingfors av Fanny Churberg har bidragit till ryans genomslag. Precis som svenska Handarbetets Vänner verkar föreningen än idag för att främja textilt konsthantverk och textilkonst. Finska HV arbetar aktivt med att både utveckla nya- och nyproduceragamla ryor. I utställningen på Djurgården visar  finska föreningen sitt textila arv som grannlandskapgenom 135 år med fokus på ryan.

Kontakt:
Anneli Valpola, Finska Handarbetets Vänner
+358 50 5556565
Anneli.Valpola@olorin.fi 

Sirpa Linnanmäki, VD i Finska Handarbetets Vänner Oy
+358 9 6126050
sirpa.linnanmaki@kasityonystavat.fi 

Retrobroderier från 50- och 60-talet

Färgsprakande, stilsäkra och formmässigt fulländade broderier från boken Broderier från 50- och 60-talen (Hemslöjdens förlag) visas i en utställning på

Handarbetets Vänner. 

Under 1950- och 60-talen hade broderiet ett uppsving och många av tidens främsta formgivare och textilkonstnärer samarbetade tätt med den svenska hemslöjdsrörelsen för att ta fram moderna broderimodeller för bland annat kuddar, dukar och armband. I utställningen hittar du original och nyproduktioner från mönster skapade av bland andra Elsa Agélli, Ingrid Dessau och Birgitta Werner-Johansson. 

Under utställningsperioden arrangeras två kostnadsfria inspirationskvällar för dig som vill prova på att brodera dessa tidstypiska mönster (materialkostnad tillkommer).

Här kan du läsa mer om utställningen som är producerad av Östergötlands museum i samarbete med Hemslöjden i Östergötland. 

Kontakt:
Ulrika Rapp, Hemslöjdens förlag 
08-54 54 94 57
ulrika.rapp@hemslojdensforlag.se

  

HV GALLERI
Adress: Djurgårdsslätten 82
Öppettider: tors–lör 12–17

För ytterligare information kontakta Lotta Ahlvar på 0709 709586 eller lotta.ahlvar@hv-textil.se 

    11 blivande textilhantverkare och textilkonstnärer. Olika, men som alla drivs av en nyfikenhet på garnets, vävens, färgens, textilens möjligheter. Kan man dubbelexponera en väv? Får ett skåp vara fluffigt? Kan…

    Utställningen Ta plats – kvinnorum! i Handarbetets Vänners galleri är populär. De vackra, starka och monumentala bildvävarna efter porträtt av kvinnor gör intryck. Under julhelgen bjuder textilkonstnärerna Astrid Bäckström och…