Nu är ansökan öppen till våra heltidsutbildningar. Sök senast 15 april. Läs mer och ansök här!

Finissage: Shibori på svenska

HV Galleri 12 februari 2018

TANKAR OM SHIBORI PÅ SVENSKA - IDAG OCH I FRAMTIDEN. 

”Samtal med Eva Lagnert och Thomas Laurien om shiborins inneboende kunskapande rörelse. Vad den kan innebära och vart den är på väg.”

3 mars 2018, kl. 14.00-16.00.

Thomas Laurien doktorerade Vid Göteborgs universitet juni 2016 med avhandlingen ”Händelser på ytan, shibori som kunskapande rörelse”.

Eva Lagnert är verksam textil konstnär sedan min utbildning på Konstfack 1968-1972, kom tillbaka som lärare i Färgeritekniker på textila material 1985-2015 i grundutbildningen varav 2002-2015 även omfattade fristående kurser, för yrkesverksamma konstnärer. HV-utställarna är från den senaste fristående gruppen. Shibori undervisningen föregicks av studieresor och undersökande konstnärlig forskning.

OBS! Begränsat antal sittplatser, först till kvarn. 
Fritt inträde. 

Varmt välkomna!

———————————-

Om utställningen:
Svenska Shiborisällskapet ställer ut på Handarbetets Vänner Galleri 24 januari t o m 3 mars 2018.

Shibori är ursprungligen ett traditionellt japanskt hantverks- och formbegrepp som betyder vrida, pressa, klämma. Det är, likt batik, en textil reservageteknik där materialet mönstras med hjälp av träblock, vikningar, rör, stygn och trådar under färgningsprocessen. Unikt för tekniken är att den även kan transformera tvådimensionella material och ge en fast tredimensionell form när den bearbetas med kemikalier och värme.

Det handlar om att ändra ytor och strukturer. Om att pressa tygets gränser. Balansen mellan precision och slump är en viktig del av uttrycket. Konstnären är den som med sin vision och sitt kunnande lockar fram materialets inneboende väsen. Shibori är tålamodsprövande och kräver ett risktagande. Arbetet är ett äventyr där målet är ett nytt personligt uttryck.

I utställningen visar delar av Svenska Shiborisällskapet vad vi svenska konstnärer kan tillföra Shibori. Hur vi ser naturen, ljuset, färgerna och vårt kulturarv genom en annan metod än vår traditionella och hur vi förenar modern teknik med ett traditionellt hantverk. 

17 konstnärer i Shiboriland.

——————– 

Om konstnärerna: Svenska Shiborisällskapet är en grupp professionella konstnärer och formgivare, med den gemensamma nämnaren att de arbetar, tolkar och inspireras av den japanska tekniken shibori.

Deltagande konstnärer: Barbara Berther, Sara Casten Carlberg, Elizabet Christiansson, Eva Davidsson, Ingela Friedner, Sahn Gnista, My Holmberg, Mia Odar, Maya Kessler, Mirjam Lagergren, Eva Lagnert, Maija Lempiäinen-Nyrén, Karin Lundgren-Tallinger, Tomas Robefelt, Maja Sjöberg, Anita Swahn och Leyun Wang.

Utställningen Ta plats – kvinnorum! i Handarbetets Vänners galleri är populär. De vackra, starka och monumentala bildvävarna efter porträtt av kvinnor gör intryck. Under julhelgen bjuder textilkonstnärerna Astrid Bäckström och…