Nu är ansökan öppen till våra heltidsutbildningar. Sök senast 15 april. Läs mer och ansök här!

Vernissage för Weaving Fabrics for Suits

HV Galleri 16 mars 2017

Vilka historier kan gamla provböcker med vävda beklädnadstyger berätta? Hur tas historierna om hand och hur de är relevanta i dag?

Vernissage 29 mars kl. 16.00-18.00.

Franz Petter Schmidt arbetar med utgångspunkt i den norska textilindustrins historia. Föremål som han funnit i arkiv och samlingar, immateriella värden som hantverkskunskap och affärsberättelser, använder han som grund för sina undersökningar.

När ett objekt flyttas från ett sammanhang till ett annat, eller när kontexten förändras, sker förskjutningar i betydelse och innehåll. I Schmidts arbete knyts detta samman med frågor om förvaltning av kulturarv, förståelsen av värde och kvalitet. Föremål som minne, som kulturhistoria, men också som möten mellan högt och lågt, nytta och ren estetik.
 
Schmidt använder sin erfarenhet av konsthantverk i sin granskning av textilindustrin. Som skräddare väver, färgar och arbetar han med långvariga och komplicerade tillverkningsprocesser. En viktig aspekt av Schmidts arbete är sättet han framhäver den sensuella upplevelsen av de vävda tygerna och den sociala aspekten av produktionen. I dialog med hantverkskollegor, anställda i museer och designers inom modeindustrin, producerar han tyger både i mekaniska vävstolar från 1930-talet och digitalt styrda vävar i moderna produktionsanläggningar.
 
En strävan efter historiska sammanhang och berättelser som lagras i äldre föremål blir i Schmidts arbete en uppmaning till mottaglighet för berättelsen vi delar, och för de förändringar vi står inför, i en tid då konsumtionssamhället som vi känner det inte längre kan fortsätta.

Utställningen på Handarbetets Vänner Galleri är en del av Schmidts stipendieprojekt vid Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO). Han har varit en del av programmet för konstnärlig utveckling sedan oktober 2011. Utställningen består av installationer med textilier, kläder, arkivmaterial, fotografier och texter som ett konstnärligt resultat av stipendieprojektet.

Om Franz Petter Schmidt

Franz Petter Schmidt (f. 1969) har gesällbrev i herrskrädderi, och en examen inom textil på KHiO. Han har haft flera separatutställningar, har en bred arbetserfarenhet från norska textilindustrin och från samarbetsprojekt med kollegor i den norska modebranschen. Schmidt har även arbetat som konsult för hantverksföretag i Sydafrika och Swaziland. Sedan 2015 har en betydande del av Schmidts konstnärliga praktik varit inriktad på att förmedla historien om Prinds Christian Augusts Minde, ett övergivet och nu skyddat väveri i centrala Oslo.

ÖPPETTIDER

OBS! Galleriet kommer att byta öppettider under utställningsperioden. 1 april 2017 går vi över till sommartid, det innebär att galleriet är öppet ons-fre 12-16, lör 12-17.  

(Fram till 31 mars håller vi ordinarie öppettider: ons-fre 12-16, lör 11-16.)

Facebook-event finns här: http://bit.ly/2n9cV3c

11 blivande textilhantverkare och textilkonstnärer. Olika, men som alla drivs av en nyfikenhet på garnets, vävens, färgens, textilens möjligheter. Kan man dubbelexponera en väv? Får ett skåp vara fluffigt? Kan…

Utställningen Ta plats – kvinnorum! i Handarbetets Vänners galleri är populär. De vackra, starka och monumentala bildvävarna efter porträtt av kvinnor gör intryck. Under julhelgen bjuder textilkonstnärerna Astrid Bäckström och…