Nu är ansökan öppen till våra heltidsutbildningar. Sök senast 15 april. Läs mer och ansök här!

Grattis gesällerna Julia, Arianna och mästaren Katarina!

HV Skola 2 november 2017

Igår delades mästar- och gesällbrev ut i Blå hallen. Tre av mottagarna har HV-anknytning. Två av mottagarna av gesällbrev, Julia Frostell och Arianna Funk, tog examen från HV Skola i juni i år, där de också genomförde sitt gesällprov. Katarina Evans, som bl a arbetar som konstsömnadslärare på HV, mottog sitt mästarbrev.

Julia Frostell i Bromma, gesällbrev i handvävaryrket/konstvävare.

Julia har i sitt gesällprov utforskat materialens olika egenskaper; hur ulltrådarna fyller ut och ställer sig upp medan silket faller åt sidan.

Arianna Funk i Hägersten, gesällbrev i handvävaryrket/konstvävare.
Arianna har vävt en flossamatta som gesällprov. Hon ville utmana såväl sina tekniska och estetiska vävkunskaper i mattan som sneglar lite på gamla mattors rammotiv.

Katarina Evans i Stockholm, mästarbrev i broderiyrket/konstbroderi.
Katarina arbetar med både konstsömnad och nyttosömnad i sitt företag som verkar inom design, hantverk, produktutveckling och textila hållbarhetsprojekt.

Julia Frostell och Arianna Funk får även Stora belöningsmedaljen i silver, som delas ut till dem som fått högsta poäng på samtliga kriterier på utfört gesällprov.

————————-

Om gesäll- och mästarbrev
Hemslöjden bedömer gesäll- och mästarprov inom handvävning, stickning, broderi, träslöjd, träbildhuggeri och krukmakeri. Därefter utfärdar Sveriges Hantverksråd själva brevet som är ett internationellt bevis på en persons yrkesskicklighet.

Ett gesällbrev kan sökas efter minst tre års yrkesutbildning med praktik. Gesällprovet som ska omfatta minst 160 timmar kan utföras i slutet av en utbildning eller som enskilt arbete. Yrkeskunskapen ska vara tillräckligt hög för att personen ska kunna anställas, anlitas som uppdragstagare eller bli egen företagare.

För att erhålla ett mästarbrev ska man ha minst 10 000 timmars arbete dokumenterade inom ett yrke. Ett mästarbrev är det högsta beviset på en persons yrkesskicklighet inom ett hantverksyrke.

————————-

Foto: Caroline Eriksson, Hantverkarna Stockholm. 

I bild: Arianna Funk.

Vill du utforska det textila fältet? Den 15 januari öppnar vi anmälan till HVs kortkurser för läsåret 24-25. Bland årets nyheter hittar du Jubileumskursen Textila Värden, en kurs som sätter…

I grundkursen i bildvävning får du en första inblick och förståelse för material, form och teknik. Du får pröva dig fram till ditt personliga uttryck och väva bild efter egen…