Grön skrud till Amiralitetskyrkan i Karlskrona

HV AteljéHV Licium 14 juni 2024

Den 2 juni var det högmässa och invigning av Amiralitetskyrkans nya textilier inför kyrkoårets gröna tid, en färg som symboliserar hopp, växande och mognad. Vi inledde projektet under sommaren 2023 med ett guidat besök i Karlskrona och omgivningarna. Att det hos lokalborna fanns en stark anknytning till kyrkan, havet och det marina var uppenbart. Det inspirerade oss och det tog vi med oss hem till skissbordet. Uppdraget som inkluderat formgivning och tillverkning av textilierna har kommit att involvera alla hantverkare i vår ateljé.

Dekor
Vi utgick från motiv som finns till havs – fiskar, knopar, kompasser och koordinater. Fiskar för att det också är en kristen symbol och koordinater broderade på mässhaken för Amiralitetskyrkans placering. Koordinaterna vid kompassrosen på predikstolsklädet är desamma som för enslinjen – en trygg kurs likt de ord som förkunnas från predikstolen.

Knopen är knuten runt ett blått band och tillsammans bildar de ett kors. Kyrkans och de militära fartygens indelning i fyra kvarter har också den funnits i tankarna. En blå tråd har lagts till de många guldtrådar som bursan kantats med. Det är en hint till det blåa i repen som tillverkades till fartygen på Repslagarbanan, ”Tjuvamarket”.

Färgsättning
Färgsättningen utgår från havets blå nyanser – ibland mörkt och stormigt ibland ljust och lugnt.

Silkestrådarnas fyra färger har alla en tanke. Grönt står för hopp och växande, blått för havet, rött för Kristi blod och för kyrkans färg. Gult valde vi för att förstärka guldet.

Material
Vi värnar, som alltid, om hållbarhet i vårt arbete. Tygen i uppsättningens alla delar är yllesatin, fodret är shantungsiden och allt är handfärgat i vårt färgeri. Till broderierna har vi använt japanguld, broderiguld, guldskinn och silkestrådar.

 

Sommaren 2023 fick Handarbetets Vänner det fina uppdraget att renovera Kungliga Konstakademiens ordförandestol – Presesstolen. Klädseln och det vackra guldbroderiet var dock i upplösning och gick inte att laga. I…

Premiär för ännu ett samarbete med Jockum Nordström. Under de senaste fem åren har Handarbetets Vänner Ateljé utvecklat ett nära samarbete med en av Sveriges mest kända konstnärer – Jockum…

Talita och Åkestam Holst släpper en kollektion stickade tröjor i samarbete med klädmärket HOPE. Tröjorna har sexköparnas vanligaste ursäkter och bortförklaringar på ryggen, handbroderade av Handarbetets Vänner. En av tio…