Handarbetets Vänner alumn tilldelas stipendie

HV Skola 2 september 2016

Hemslöjden delar i år ut stipendier till nio personer som utmärkt sig i slöjd och hantverk. Under Handmade Issues den 7 september kan du möta stipendiaterna samt ta del av samtal om ullen, fibrerna och kreativiteten. Josefin Gäfvert är en av årets stipendiater.


Handmade Issues går av stapeln på Stadsteatern Kulturhuset i Stockholm 7 september 13-17. 

Årets tema är ull, fibrer och kreativitet. Dagen är också en presentation av årets totalt nio stipendiater och en öppning av en utställning på Bibliotek Plattan. Totalt delas en summa på 195 000kr ut till allt ifrån slöjdkändisar till nuvarande elever på hantverksutbildningar, däribland Handarbetets Vänner alumnen Josefin Gäfvert.

”Josefin Gäfvert – tilldelas 25 000 kronor från Bo Hammarskjölds stipendiefond.

Josefin Gäfvert bor och verkar i Skärholmen, Stockholm. Josefins examensprojekt på Konstfack handlade om kvinnan och väven. Genom sina mattor undersökte hon hur de är kopplade till varandra, historiskt och idag. Hon ville undersöka varför traditionen fortfarande är så stark inom vävvärlden och om tradition, perfektion och duktighetsideal hämmar utvecklingen av bruksväven. Under sina år på Konstfack har Josefin utvecklat nya sätt att väva skyttlade mattor. Josefin väver aldrig små testvävar allt görs direkt i full skala. Mattorna är resultatet av hennes tankar, känslor och temperament. Genom att förtydliga symboliken i hennes mattor visar hon att väven kan vara ett uttrycksmedel för känslor och tankar och en konstnärlig uttrycksform. På så sätt ökar hon intresset för handvävd konst och inredning. Josefin tilldelas 25 000 kronor från Bo Hammarskjölds stiftelse för att fortsätta med sitt arbete med bruksväven. Josefin har studerat vid Tillskärarakademin i Göteborg, Nyckelviksskolan, Handarbetets Vänner och Konstfack.”

Läs mer på http://bit.ly/2bZJlJI