Handarbetets Vänner producerar mode- och hantverksseminarium i Tartu, Estland

HV Skola 27 oktober 2014

Med anledning av att textilier från Nordiska Museet i Stockholm återlämnas till Estlands Nationalmuseum arrangeras seminariet Fashion, Cultural Heritage and Diversity i Tartu, Estland. Seminariet har tagits fram av Handarbetets Vänner i samarbete med Svenska institutet, Nationalmuseet i Tartu, Nordiska museet och Sveriges ambassad i Tallinn och lyfter frågor kring textila traditioner och hantverkets roll i samhället och samtida modeskapande.


– Hantverket är inte bara en trend utan ett synsätt på vårt samhälle och på vår miljö som rotar sig allt djupare. I takt med att vi blir mer medvetna skapas ett större intresse för kvalité, hantverksskicklighet och en hållbar produktionskedja. Vi ser en ny generation designers inom både formgivning och mode som tar inspiration från slöjden och fokuserar på hantverksskicklighet, säger Lotta Ahlvar, VD Handarbetets Vänner.


Fem samtida modeskapare och konstnärer medverkar, varav tre från Sverige. Miriam Parkman går första året på Högre Textil Hantverksutbildning på Handarbetets Vänner Skola men är redan väletablerad i Formsverige, inte minst genom sitt genuina intresse för hantverkstradition och vintage. Hon kommer tala om sin inspiration och att sträva efter kulturell mångfald genom mode och hantverk. Gudrun Sjödén, en av Sveriges mest framgångsrika designers som varit sitt hållbarhetssträvande och färgstarka koncept trogen sedan starten på 70-talet, och Elin Ivre, sistaårsstudent på modeprogrammet på Beckmans Designhögskola och omtalad för sina handsydda plagg och dräkter kommer också föreläsa från den svenska sidan.

Den estniska modescenen representeras av två generationers textilkonstnärer och modeskapare genom Liisa Soolepp och Anu Raud.

Seminariet äger run den 29e oktober och genomförs som en del i ett större program, där det formella återlämnandet av föremål också ingår i närvaro av såväl Kronprinsessparet som Helene Hellmark Knutsson, nytillträdd minister för högre utbildning och forskning.

Mer information på Svenska Institutet och Ambassaden i Estland.

Se Miriams hemsida här.