HV Alumn erhåller Gesällbrev i konstvävar/handvävaryrket

HV Skola 28 oktober 2016

Stort grattis till HV alumn Ia Centerhall, nu Gesäll i konstvävar-/handvävaryrket. Ia Centerhall gick i våras ut Högre textil hantverksutbildning (2 år) från Handarbetets Vänner, som Gesällprov vävde hon en matta i tekniken Rutrölakan med ett motiv inspirerat av bostäder som hon bott i under sitt liv. Provet blev väl godkänt och bedöms vara så skickligt utfört att Ia Centerhall tilldelas lilla silvermedaljen.


Om mattan

Titel: Mina hem
”Från förort till landsbygd via Sorgenfri till storstad. Jag behöver de bostäder jag haft, behöver de vänner jag lämnat kvar. Mina hem, bevarade i en matta.”
Om Gesällbrev För att få avlägga ett Gesällprov måste du ha minst tre års yrkesutbildning med praktik. Gesällprovet som ska omfatta minst 160 timmar kan utföras i slutet av en utbildning eller som enskilt arbete. När Gesällprovet är inlämnat avgör en granskningsnämnd om det ska belönas med ett Gesällbrev.

Vi är även stolta att berätta att vår kollega Elisabeth Isaksson utnämnts till Gesällkontrollant inom området konstvävning.

Prisceremonin går av stapeln onsdagen den 2 november. Utdelningen sker i Blå hallen i Stockholms stadshus och förutom slöjdare finns bland annat frisörer, urmakare och skomakare på plats för att ta emot bevis på sin yrkesskicklighet.

Läs mer: http://www.hemslojden.org/2016/10/tre-gesaller-och-tva-mastare/