HV Jubilerar

HV Ateljé 7 september 2014

Handarbetets Vänner (HV) fyller 140 år och välkomnar till vernissage och jubileumsmingel den 11 september klockan 17.00.  

HV har sedan grundandet 1874 haft en betydande roll i svenskt kultur- och samhällsliv.  Nyskapande textilt hantverk och samtidskonst, textil för det gemensamma rummet och av politisk, kyrklig och militär heraldik har sedan grundandet skapats av här. Många generationer har fått en gedigen textil utbildning.

HV väljer att fira jubileet under höstsäsongen 2014 med programpunkter och utställningar i HV Galleri inrymt i föreningens vackra hus på Djurgården nyöppnat i större skala. Här visas i september en jubileumsutställning med tre särskilt utvalda verk ur HVs historia med anknytning till kvinnlig emancipation och demokrati-frågor; Baner för rösträttsorganisationen International Suffrage Alliance for Women (idag IAW), 1911, Siri Derkerts stora ridå Vi-we-nous, 1963 och Åsa Cederqvist textila skulptur The Expectations/…/, 2012. I utställningen ges plats för samtal och reflektion.

Vid seminariet HV TALKS den 23 september belyser konstnärer och forskare HV, textil och konst i det utvidgade fältet, se särskilt program. 

Välkommen att följa HV under hösten!
Lotta Ahlvar VD och Annika Öhrner ordf. HV                                                                         

 

Sommaren 2023 fick Handarbetets Vänner det fina uppdraget att renovera Kungliga Konstakademiens ordförandestol – Presesstolen. Klädseln och det vackra guldbroderiet var dock i upplösning och gick inte att laga. I…

Premiär för ännu ett samarbete med Jockum Nordström. Under de senaste fem åren har Handarbetets Vänner Ateljé utvecklat ett nära samarbete med en av Sveriges mest kända konstnärer – Jockum…