HV + MUJI

HV Skola 7 februari 2022

HV + MUJI är ett samarbete med fokus på hållbarhet, hantverksprocesser och funktion. 
13 studerande från HV, Handarbetets Vänner Skola, visar furoshiki hos MUJI och delar med sig av arbetet bakom sina handvävda, Ikatfärgade och funktionella tygstycken. 

Högre Textil Hantverksutbildning visar ett undersökande arbete där de kombinerat färgtekniken ikat med att ta fram och väva en tygkvalité till en Furoshiki. De har skissat i vävstolarna och i färgbaden. Provat sig fram för att skapa sin kvalitet och sitt uttryck. Varje färgval, materialval och design berättar sin egen historia.

HV och MUJI möts i viljan att förmedla kunskap om hantverk, hållbara processer och materialval, för en vackrare vardag.

—————–
Välkomna till både utställning och workshop i MUJIs butik på Åhléns City Stockholm plan 4. På plats kan ni prova på att väva ikat, knyta en furoshiki och se processen bakom objekten.
Utställare: Yoko Akiyama, Carrie Cook, Evalis Fredriksson, Sara Haglund. Emilia Jung Sahlström, Kajsa Lindohf, Rebecka Lundborg, Rahwan Odlander, Malin Parkegren, Hanna Sköld, Åsa Portnoff Sundström, Line Rothman, Sophia Wallgren.
Datum: 25/2 – 6/3 2022
Tider workshop: Fre kl. 16.00-18.00,
lör kl. 12.00-16.00 & sön kl. 13.00-15.00.

Plats: MUJI Åhlens City, Klarabergsgatan 50, Stockholm.

—————–

Furoshiki är ett tygstycke som knyts om gåvor och annat du vill bära med dig. Ett hållbart alternativ till presentpapper eller plastpåsen.

Ikat är en färgteknik där valda delar av inslagsgarnet och /eller varpen knyts om för att skapa mönster och färgskiftningar på garnet. Kännetecknande för ett Ikat-tyg är att färgen flyter ut lite i kanten på mönsterformerna och skapar en suddighet.

—————–

MUJI vill vara en vardaglig produkt som hjälper människor att uppnå ett bekvämt liv, som finns i alla hushåll och passar in i alla livsstilar. I augusti 2019  öppnade vi vår flaggskeppsbutik i Stockholm. I samband med att etablera en flaggskeppsbutik vill MUJI också arbeta för en plattform där möten skapas och med en direkt koppling till det lokala samhället.

I vårt samarbete med HV ser vi möjligheten att kunna bidra med ett annat sammanhang till projektet. Vi har vår fysiska butik där HV möter våra kunder och besökare och MUJI får möjligheten att lyfta 13 designer som har tagit sig an ett hantverk och experimenterat med olika tekniker och material ur ett hållbarhetsperspektiv. Vi ser mycket fram emot detta och välkomnar HV till MUJI.

Läs mer om MUJI här

Textila mönstringar – från damast till jacquard 2024 fyller Handarbetets Vänner 150 år och det är inte första gången vi samarbetar med Almgrens Sidenväveri. I museet visar årets avgångselever sina…

I fredags invigdes ”Skimmer” som nu hänger på plats i vår entré. Väven är ett samarbetsprojekt med studerande på Högre textilutbildning 23–24. Handledning av Linnea Blomgren och Elisabeth Isaksson.  …