HV x Klässbol x Skansen

15 april 2021

Handarbetets Vänner Skola i designsamarbete med Klässbols och Skansenbutiken 

Studerande hämtar inspiration från friluftsmuseet Skansen för att ta fram en limiterad kollektion linnehanddukar.

Den 1 maj presenterar Skansenbutiken en ny kollektion med handdukar i hellinne, formgivna av textilstuderande vid HV Skola och tillverkade av Klässbols Linneväveri. Klassen har skapat fyra nya mönsterbilder och vävt de första teknikproverna för hand. Inspiration till motiven har de hittat i Skansens miljö. Hela kollektionen vävs upp hos Klässbols Linneväveri och lanseras hos Skansenbutiken i en första upplaga om 20 exemplar av varje handduk. 

De studerande går sitt sista år på Högre Textil Hantverksutbildning på HV Skola. Med sina intryck från Skansen som utgångspunkt har klassen tillsammans med Klässbols Linneväveri utforskat uttryck i vävstol, experimenterat med bindningar och tagit fram en unik design där form och funktion står i fokus.

– Som studerande har det varit en fantastisk möjlighet att få designa en handduk som vävs upp på ett kvalitetsväveri som Klässbols. Att sedan se handdukarna i Skansenbutikens sortiment känns hedersfullt och roligt, säger en av de formgivande studerande vid HV Skola.

HV Skolas samarbete med Klässbols Linneväveri är det andra i ordningen. Tillsammans med framtidens textilformgivare har man årligen utforskat nya synergier mellan hantverksarv och samtid.

– Att föra ett traditionellt hantverk och material vidare innebär att inte stå stilla, utan att utvecklas tillsammans med bland annat de nyfikna studenterna på Handarbetets Vänner och HV Skola, säger Dick Johansson, marknadschef på Klässbols Linneväveri.

I år har världens första friluftsmuseum, Skansen, bjudits in för att delta i samarbetet.

– Det är många parametrar som ska stämma för att en design ska bli en färdig produkt. För oss har det varit roligt att kunna skicka med eleverna den kunskap vi besitter om hur en arbetsprocess kan se ut. Och att sedan få se hur träffsäkert de tolkat Skansen som både bärare av ett kulturarv och en aktör inom framtidens natur- och miljöfrågor har varit väldigt roligt, säger Anna Bodén, enhetschef butiker och marknader på Skansen.

Medverkande studerande från Högre textil hantverksutbildning år 2: 
Caroline Bergström, Linnéa Broman, Linnea Ekholm, Ellika Fennö Kiuslaas, Daniela Heiskanen, Erika Jörgensen, Elin Lundbäck, Maja Magnusson, Milja Oline Morseth Edvinsson, Pia Ringholm, Ebba Wahlström, Elisa Kuschnir. 

Om handdukskollektionen

Caroline Bergström, Ellika Fennö Kiuslaas, Elisa Kuschnir, ”Invävd”

Handduken Invävd är en hyllning till handgjorda textilier genom historien, som är så väl representerade på Skansen. Den flätade strukturen är en dubbel cord som ligger på en gåsögainspirerad bindning och ger ett intryck av att den växer ut eller kryper in över gåsögat. 

Cord är en traditionell bindning som vi här har förlängt och klippt av på ett sätt som inte går att göra i en handvävstol. Eftersom handduken är helt oregelbunden och därför inte kan översättas med en upprepad mönsterrapport ritades handduken i verklig storlek och i detalj, tråd för tråd. Efter tvätt får den en struktur som förhöjer rutigheten i cordflätan ytterligare.

Linnéa Broman, Milja Oline Morseth Edvinsson, Ebba Wahlström, ”Belfry”

Handduken Belfry är inspirerad av Håsjöstapeln, som är en av Skansens första byggnader. Utifrån byggnaden har formgivarna konstruerat egna variationer av gåsöga och kombinerat dem med en satin för att skapa nyansering och struktur.

Daniela Heiskanen, Elin Lundbäck, Maja Magnusson, ”Stören”

I Östersjön utrotades stören delvis på grund av överfiske, i dag pågår försök att återetablera arten. Den må se tuff och taggig ut men den har det inte lätt, klimatet i Östersjön är hårt. Formgivarna dedikerar handduken till stören.

Bindningarna som använts är en satin-variation och 8-skaftad korskypert med varierande inslags- och varpeffekt.


Linnea Ekholm, Erika Jörgensen, Pia Ringholm, ”Maneter”

Under sitt besök på Baltic Sea Science Center slogs formgivarna till handduken Maneter av Öronmanetens skönhet och dess sköra yta. I den här handduken symboliserar hon havets bräcklighet och vår rika textila skatt

För att få liv i maneterna ville man kombinera olika typer av bindningsmönster på handduken och bestämde sig för att utgå från klassiska kypertbindningar. Om du tittar noga på maneterna hittar du mönster som Fiskben, Spetskypert, Rutig kypert och Gåsöga. Färgen är en kombination av två olika färger som tillsammans skapar det mer livfulla vattnet som maneterna dansar omkring i.

En textil historia – jubileumsutställning Som en del i firandet av Handarbetets Vänners 150-års jubileum 2024 öppnar vi en utställning med ett urval av textilkonst, skisser och prover, skapade av…

Minna Engström Heino har rekryterats till den nyinrättade tjänsten som utbildningschef på Handarbetets vänner. ”Det är en verksamhet med långa anor och jag kommer jobba för att Handarbetets vänner ska…