Nu är ansökan öppen till våra heltidsutbildningar. Sök senast 15 april. Läs mer och ansök här!

Kaisa Melanton

HV Galleri 21 februari 2018

Textilens poetik och politik. Vernissage 14 mars kl. 17.00-19.00. Utställningen är öppen 14 mars - 12 maj.

Kaisa Melanton (1920-2012) var en av sin tids stora förnyare inom den svenska textilkonsten. Under en drygt sextioårig karriär utförde hon uppdrag åt domkyrkor, skolor, fängelser och många andra publika sammanhang. Få har betytt mer för att utveckla textilens betydelse i det offentliga rummet.

Fyra deppiga fruntimmer. Uppstoppade generaler. Intagningsnormer. Mönsterflickor. Kejsaren av Kina. Det fria ordet. Titlarna på Kaisa Melantons verk avslöjar en rik värld av berättelser om alltifrån vardagens småbekymmer till världspolitik och filosofisk kontemplation, gestaltat i väv och broderi.

Hon tillhörde aldrig någon etablerad rörelse, varken konstnärligt eller politiskt. Ändå fick hennes närvaro i det offentliga rummet en genomslagskraft som få svenska konstnärer kan tävla med.

Kaisa Melanton gick ständigt sin egen väg där hantverkarens arbetsdisciplin varvades med konstnärens outtröttliga nyfikenhet. Trots att hon ofta arbetade med repetition av olika motiv är inget verk det andra likt – tvärtom är de målmedvetna fördjupningar i textilens berättarkraft. Genom att obehindrat röra sig mellan det svulstigt färgstarka och det subtilt grafiska lyckades hon fånga oväntade möten, konflikter och betraktelser. Där finns det finstämt poetiska sammanvävt med det mörkt humoristiska – och det knivskarpt analytiska.

Idag är Melantons konstnärskap ett viktigt exempel på hur man kan utmana gränserna för textilen som konstnärlig process. För en yngre generation konstnärer bjuder hon därför på viktiga tankeställare om hur vi kan fortsätta att utveckla textilen som konstnärligt uttryck.

—————-

OM KAISA MELANTON
Kaisa Melanton (1920-2012) var utbildad vid Konstfack och fick sitt första genombrott med ridån till biografen Flamman i Stockholm 1953. 

Hon kom senare att utföra många uppdrag för offentliga miljöer runtom i Sverige där vävnaden ”Det fria ordet” för Västerås stadshus, mattan ”Halv G-klav” för Stockholms konserthus och gobelängen ”Maria, Annas dotter” för Linköpings domkyrka hör till de mer betydande. 

Melanton blev ledamot av Konstakademien 1974, var huvudlärare i textil på Konstfack 1969-1979, konstnärlig ledare för Märta Måås-Fjetterströms verkstad 1970-75 och rådgivare i konstnärliga frågor vid Handarbetets Vänner 1979-1990. Hon finns bland annat representerad vid Nationalmuseum, Röhsska museet och Nordiska museet.

—————-

OM UTSTÄLLNINGENS CURATOR

Svante H. Tirén är frilansande skribent och curator med inriktning på arkitektur och konsthantverk. Han har tidigare arbetat med Moderna museet, Nationalmuseum och Färgfabriken och varit gästföreläsare vid Kungliga konsthögskolan och Konstfack.

—————–

OBSERVERA ATT HV BUTIK OCH GALLERI ÖPPNAR FÖRST KL. 17.00 PÅ ONSDAGEN 14 MARS.

Ordinarie öppettider HV Galleri:

Ons-fre kl. 12.00-16.00 & lör kl. 11.00-16.00

Adress: Djurgårdsslätten 82, Stockholm.

11 blivande textilhantverkare och textilkonstnärer. Olika, men som alla drivs av en nyfikenhet på garnets, vävens, färgens, textilens möjligheter. Kan man dubbelexponera en väv? Får ett skåp vara fluffigt? Kan…

Utställningen Ta plats – kvinnorum! i Handarbetets Vänners galleri är populär. De vackra, starka och monumentala bildvävarna efter porträtt av kvinnor gör intryck. Under julhelgen bjuder textilkonstnärerna Astrid Bäckström och…