Beröringspunkter vernissage 15 juni

15 juni–2 september 2023

Beröringspunkter – kroppsligt textilt

Öppning/vernissage torsdagen den 15 juni 16.00-18.00.

Handarbetets Vänners sommarutställning för samman de tre textilkonstnärerna Linnea Matei, Kristina Skantze och Emilia Sundqvist. De arbetar alla skulpturalt, tredimensionellt och taktilt med textil. Kroppen står i fokus i denna utställning och öppnar upp inför frågor som berör den personliga kroppen i relation till möten med andra kroppar. Utställningen pågår 15 juni – 2 september 2023.

Curator: Linda Louise Karlsson

Emilia Sundqvist (f. 1993, Uppsala)

Emilia är verksam och bosatt i Stockholm. Hon har studerat textil på masterprogrammet CRAFT vid Konstfack (2018–2020), och en bachelor i konst vid The Academy of Fine Arts i Wien (2015–2018). Genom Emilias skulpturala universum introduceras vi till omsorgsfullt stoppade textila varelser, sammanfogade med synliga handsydda sömmar. Materialen är noga utvalda och det finns ett mönster av vit fluffighet som Emilia återkommer till. Emilias uttryck är ett lekfullt undersökande av associationer där barndomens sagor möter vuxenvärldens tvivel och krav.

Kristina Skantze (f. 1984, Stockholm)

Kristina är en Stockholmsbaserad textilkonstnär utbildad vid masterprogrammet CRAFT, Textil vid Konstfack (2014–2016) och vid kandidatprogrammet i textilkonst från HDK-Valand-Högskolan för konst och design, Göteborgs Universitet (2009-2012). Kristinas handsydda människoliknande figurer följer med henne vart hon än färdas. På bussar och tåg sysselsätter hon sig med att sätta samman de handsydda kroppsdelarna av pastellfärgad sidentrikå. På detta sätt präglas och bearbetas de kroppsliga skulpturerna av vardagens intryck och inspireras av existentiella frågor som mänskligt samspel, empati, oväntade sammanträffanden, fantasi och repetition.

Linea Matei (f.1990, Södertälje)

Linea är verksam i Stockholm som textilkonstnär och har studerat vid masterprogrammet CRAFT, Textil vid Konstfack (2020-2023) och vid kandidatprogrammet i Textil Konst och Design vid Konstfack (2013-2017). Lineas arbete tar avstamp från uppväxten i Södertälje, och en hemmiljö som präglades av en mix av kulturer och av sociala normer som inte alltid överensstämde med det svenska samhällets. Tankarna om hur vi som människor formas av hur vi talar, ser ut, refererar, var vi bor, hur vi rör oss och blir bemötta av andra ledde Linea in på ett konstnärligt undersökande arbete vars resultat är ’Ser du mig’, och den serie fiktiva karaktärer som presenteras i utställningen.

 

Öppettider
Handarbetets Vänner Galleri
Tors 12-18 (Obs att vernissagedagar är öppettiden 16-18)
Fred-lörd 12-16. Röda dagar stängt.