Återkomster – Gunilla Pantzar

2 februari–25 mars

OM PLATSENS BETYDELSE

Välkomna på vernissage av Återkomster av Gunilla Pantzar den 2 februari kl 15.00-18.00 på Handarbetets Vänner Galleri. Utställningen pågår 2/2 – 25/3. 

Återkomster är en serie porträtt på människor som i intervjuer av Gunilla Pantzar har berättat om sina liv, drivkrafter och drömmar. Deras sökande har betytt nödvändiga uppbrott, förflyttningar –  ibland flykt över länder och kontinenter. Gunilla Pantzar har lyssnat, format och broderat in deras erfarenheter på kläder. Porträtt i form av grafiska kartor – som en rumslig bild över själva existensen.

Processen till Återkomster började efter flyktingkrisen 2015 och de livsfarliga flyktvägarna över Medelhavet som följde bland annat kriget i Syrien. Senare kom Gunilla Pantzar i kontakt med människor som flytt och kommit till Kalmar och Öland. Tankar kring sorg, plats och minne formades. Vad är ett hem? Vilka spår lämnar olika plaster i oss? Och hur tar ett land som Sverige emot de som söker sig hit? Vi lever fortsatt i en orolig tid. Rysslands invasion av Ukraina har återigen aktualiserat detta.

Gunilla Pantzar återvänder ständigt till människan. Hon intresserar sig även för vardagliga ting och kläder som en utgångspunkt och ser på textil som en form av minnesbärare. Under 1990-talet gjorde hon en serie textila livskransar där folkkonst möter vardagliga föremål som vispar, slevar, tesilar och cykelhjul. Hon har arbetat med middagsbordet som en plats där relationer skapas och konflikter utspelas samtidigt som vardagens lunk pågår. Ett senare exempel är utställningen Inside, som först visades på Ljungbergsmuseet 2016, där hon i stället utgick från det som finns under huden och via textil blottlade skelett, blodådror, hjärnan och nervtrådar.

Gunilla Pantzar är bosatt i Kalmar och har verkat som konstnär parallellt med arbetet som scenograf, kostymtecknare och dock- och maskmakare på Byteatern Kalmar Länsteater.

Källa: Texten ovan om Återkomster är ett sammandrag av katalogtexten till utställningen när den visades på Kalmar Konstmuseum 2022. Katalogtexten är författad av Sara Hemmingsson, Intendent vid Kalmar Konstmuseum.