Kyrkans Haute Couture 10 december – 6 februari

HV GalleriHV Ateljé 4 december 2020

Vad har kyrkans mässhakar och applikationer gemensamt med modehusens haute couture? En utställning curerad av modedesigner Minna Palmqvist som visar kyrkans textilier i ett nytt ljus. 

Vad har kyrkans mässhakar och applikationer gemensamt med modehusens haute couture? Utställningen Kyrkans Haute Couture sätter kyrkans textilier i ett nytt ljus och en ny kontext där spännande kopplingar görs till både konst-, den textila hantverkstraditionen, mode- och haute couture.

Genom åren har religion och religiösa symboler varit en återkommande inspirationskälla för modehus och modeskapare. Mässhakar och andra textilier som visas i utställningen är unika objekt skapade av Handarbetets Vänner Ateljé/Licium. De är handvävda, handbroderade och ofta rikt utsmyckade med symboler och guldtrådar och det finns en spännande koppling till haute couture.

Genom att sammanföra modedesigner Minna Palmqvist, med sitt starka och karaktäristiska formspråk, med kyrkliga plagg och textilier skapas ett oväntat, spännande och dynamiskt möte.

Under namnet Licium har Handarbetets Vänners Ateljé producerat kyrklig textil sedan 1904. De mässhakar och kyrkliga textilier som visas i Kyrkans Haute Couture är handtillverkade av HV Liciums ateljé och är högklassiskt textilhantverk som i dag är en del av det svenska kulturarvet. 

Curator: Minna Palmqvist 

Utställningsproducent och Galleriansvarig: Susanne Johansson

HV Ateljé / Ateljéchef: Kirsi Mattila 

Utställningen pågår 10 december – 6 februari 2021

På grund av Covid-19 hoppar vi över vernissage. Vi är rädda om varandra och låter därför endast ett fåtal personer besöka utställningen samtidigt. 

Önskar du boka privat visning, mejla galleri@hv-textil.se

Öppettider: ons-fre 12-16, lör 12-17.

Adress: Djurgårdsslätten 82-84, Stockholm.