LA PARTIDA – Mariana Silva Varela

HV Galleri 10 september 2020

Mellan 9 september och 10 oktober visar HV Galleri en soloutställning av historikern och konstnären Mariana Silva Varela. I utställningen ”La Partida” använder Mariana Silva Varela ponchon för att undersöka nya berättelser och ritualer kring livets slut och ställer samtidigt frågor om migration, historia och kulturell identitet.Vad kan textilen berätta om hur vi hanterar döden i en tid av flykt och migration? I utställningen ”La Partida” använder Mariana Silva Varela ponchon för att undersöka nya berättelser och ritualer kring livets slut. I hennes fiktiva drömvärld skildras djupt mänskliga erfarenheter kring hur det är att dö när döden ingår i en rad av förluster av platser, språk och sammanhang. Ponchon befrias från sin traditionella och förväntade roll och höjs upp till sitt eget uttryck där textilens politiska kraft får lysa fram.

Mariana Silva Varela är historiker och konstnär utbildad på Handarbetets vänner med väv som inriktning. Frågor om migration, historia och kulturell identitet är återkommande i hennes verk. Mariana är född i Chile, uppvuxen i Rinkeby och idag baserad i Stockholm. Hon har tidigare ställt ut på bland annat Form/Design Center i Malmö, ArkDes, Rikstolvan, Södertälje Konsthall och Kulturhuset och även tidigare på HV Galleri.

Öppettider ons-fre 12-16, lör 11-16

HV Galleri, Djurgårdsslätten 82, Stockholm


Utställningen Ta plats – kvinnorum! i Handarbetets Vänners galleri är populär. De vackra, starka och monumentala bildvävarna efter porträtt av kvinnor gör intryck. Under julhelgen bjuder textilkonstnärerna Astrid Bäckström och…