Nu är ansökan öppen till våra heltidsutbildningar. Sök senast 15 april. Läs mer och ansök här!

Madonna i ny skepnad

4 februari 2019

Monter:  C18:41 Stockholm Furniture & Light Fair. Mässan är öppen 5-9 februari.


Deras unika hanverkskunskap har, i dialog med formgivare och producent, genererat en annorlunda process där de direkt i vävstolarna skissat fram textilier och skapat flera skepnader av Madonna.

Stolen Madonna, formgiven av David Ericsson, produceras av det anrika möbelföretaget Gärsnäs. Med stolen som utgångspunkt har de elva studerande vid HV Skola fritt experimenterat med möbeltextilier. HV Skola har i flera år ställt ut på Stockholm Furniture & Light Fair. I år har vi valt ett samarbetsprojekt med en tydlig koppling till mässans huvudsakliga innehåll; möbler och inredning. Ansvarig för vårt projekt på HV Skola är Linnea Blomgren. Linnea har en MFA i Textil, är vävare och lärare på HV men även formgivare och textilkonstnär.

Stolens formgivare David Ericsson har varit gästlärare i kursen. De studerande vid HV Skolas tvååriga Högre textila hantverksutbildning har i år utforskat möbeltextilier. Dess funktion, uttryck och struktur. Vi ställer frågan om vad som klär våra möbler idag? Varför, vad och hur? I processen har flera olika moment som färgning, vävning, efterbehandling och montering ingått. Vi har undersökt vad som krävs av en textil för offentlig miljö ur hållbarhets- och kvalitetsperspektiv.

Ett stort tack till:

David Ericsson Design Studio & Gärsnäs

Foto + textil: Clara Cardell, Htu1 HV Skola.

Under året öppnar vi dörrarna till en värld av textilt hantverk och textil konst. Utställningar, föreläsningar, bokrelease, jubileumskurser och en rad andra aktiviteter kommer pågå i våra lokaler men även…

Vi söker en utbildningschef som med innovation och kreativitet ska forma en modern utbildningsorganisation för att möta framtidens behov. En som deltar i att leda Handarbetets Vänner till att ta…