Miriam Parkman, studerande vid Handarbetets Vänners skola erhåller Hemslöjdens stipendium

HV SkolaHV Ateljé 3 september 2015

Den 8 september delar Hemslöjden ut stipendier till personer som har utmärkt sig inom slöjd och hantverk. Stipendierna delas ut i samband med evenemanget Handmade Issues på Kulturhuset Stadsteatern.

Tillsammans med stipendiater som bland annat Hans Thomsson (som vävde damastväven för konstnären Andreas Erikssons och utställningen ”Runt omkring” vilken visades på Bonniers Konsthall våren 2014. Denna väv broderades även av Handarbetets Vänners Ateljé) erhåller Miriam Parkman, som studerar sista året på Handarbetets Vänners Skola – ett av Hemslöjdens stipendier. 

Miriam Parkman gick Hantverk Mode och Design-programmet på gymnasiet och var helt övertygad om att bli konfektionsdesigner eller skräddare men ändrade sig av leda efter studenten. Efter ett uppehåll i samband med flytten till Stockholm hittade hon tillbaka till textilen och nu läser Miriam sista året på den Högre hantverksutbildningen med inriktning mot just textil vid HV-skola i Stockholm. Hennes kärlek till estetiken, musiken och dansen från 1930-1960-talen syns i hennes färgsprakande vävar. I sin utbildning har hon upptäckt väven som levande formgivare, varpen som papper och inslagen som pennor, penslar och färger. Stipendiet kommer hon att använda till sina fortsatta studier på Handarbetets Vänners Skola och till sitt kommande examensarbete; ett sedan tidigare pågående projekt som hon kallar ”vävbart/bärbart”, en studie i brukstextil.

Läs mer om Hemslöjdens stipendiater 

Se Miriam Parkmans portfolio

Läs mer om Handarbetets Vänners Ateljés arbete för ”Runt omkring”