Mycket mer än gångbart – mattan som konst- och designobjekt

HV Ateljé 18 augusti 2016

Utställning på Katrinetorp.

Här möter du unika, nyproducerade mattor av kända konstnärer, formgivare och arkitekter.

Tre av mattorna i utställningen har vävts på Handarbetets Vänner.

Söndag 4/9 invigs mattutställningen ’Mycket mer än gångbart – Mattan som konst & designobjekt’ i Katrinetorps landeri, Malmö.

Utställningen pågår 4/9-2/10 och tre av mattorna i utställningen är utföra på Handarbetets Vänner. 

Riff Raff Rug Divider av Skogsberg & Smart är en handvävd matta med trasor från olika klädesplagg och material, med trådar i japanguld. Mattan är vävd av Klara Broström och Ea Montelius har arbetat med handledning samt prover på HV Ateljé.

Ornament av Carin Ellberg är en handbroderad applikation med rakat lammskinn som bottenplatta och garner infärgade för hand. Produktionen på HV Ateljé har skötts av Lisa Juntunen Roos.

Af Norrland av Lena Bergström är gjort av kanttrasor i lin som blev över när möbeltyget Norrland vävdes på Klässbols Linneväveri. Mattan är vävd av Carita Landstedt på HV Ateljé.

———–

Mattor har historiskt sett varit en viktig del av rummet, inte minst i många aristokratiska miljöer där mattor och tapisserier var ägodelar som skattades högt, precis som silver och guld. Mattor spelar än idag en viktig roll i såväl privata miljöer som offentliga inredningar och förutom att vara estetiskt tilltalande färgklickar, behagliga ljuddämpare eller smutsavvisande gångunderlag har de ofta även konstnärliga uttryck. Utställningen lyfter fram mattan som konstverk och designobjekt.

Läs mer på: www.malmo.se.

Textiler med Jockum Nordström

Premiär för ännu ett samarbete med Jockum Nordström. Under de senaste fem åren har Handarbetets Vänner Ateljé utvecklat ett nära samarbete med en av Sveriges mest kända konstnärer – Jockum…

Offerkoftan ska stoppa män från att köpa sex

Talita och Åkestam Holst släpper en kollektion stickade tröjor i samarbete med klädmärket HOPE. Tröjorna har sexköparnas vanligaste ursäkter och bortförklaringar på ryggen, handbroderade av Handarbetets Vänner. En av tio…