Presentation av elevprojekt med MUJI den 25 mars

HV Skola 16 mars 2023

Återigen samarbetar Handarbetets Vänner skola med MUJI i ett spännande projekt. HV + MUJI har fokus på bärbarhet och hantverksprocesser och förutom en utställning på Åhléns City Stockholm kan du lyssna till en presentation av utställningen lördagen den 25 mars mellan 14.00-15.00.

12 Studerande från Handarbetets Vänner Skola visar IKAT+TWEED+SJAL hos MUJI och delar med sig av arbetet bakom sina handvävda, Ikatfärgade och bärbara sjalar. 

Textilstuderanden vid Handarbetets Vänner skola och varumärket MUJI möts i viljan att förmedla kunskap om hantverk, hållbara processer och bärbarhet, för en vackrare vardag.

Mellan 21 mars och 26 mars visas utställningen HV+MUJI på Åhléns City Stockholm, plan 4.

Högre Textil hantverksutbildning visar ett undersökande arbete där de fått uppgiften att kombinera färgtekniken ikat med tweedens uttryck och kvalitet i en sjal. De har skissat i vävstolarna och i färgbaden. Provat sig fram för att skapa sin kvalitet och sitt uttryck. Varje färgval, materialval och design berättar sin egen historia.

IKAT är en färgteknik där valda delar av inslagsgarnet och/eller varpen knyts om för att skapa mönster och färgskiftningar på garnet. Kännetecknande för ett Ikat-tyg är att mönsterbilden blir lite suddig då trådarna rör sig under vävningen. Ikat betyder knyta, binda, vira om.

TWEED är en väv i kypert eller tuskaft, ofta av ull vävd i melerade trådar. Härstammar från Skottland.

SJAL är ett större stycke tyg att bära runt axlar, huvud eller kropp för värme eller skydd.

Handarbetets Vänner på Djurgården i Stockholm är ett Textilt Centrum med ateljé, galleri och skola. Handarbetets Vänner grundades 1874. Skolan bedriver heltidsutbildningar och kortkurser i vävning, sömnad och broderi. Stor vikt läggs vid eget skapande och konstnärlig utveckling.

MUJI vill vara en vardaglig produkt som hjälper människor att uppnå ett bekvämt liv, som finns i alla hushåll och passar in i alla livsstilar. I augusti 2019 öppnade vi vår flaggskeppsbutik i Stockholm. I samband med att etablera en flaggskeppsbutik vill MUJI också arbeta för en plattform där möten skapas och med en direkt koppling till det lokala samhället.

Utställare: Fredrika Paulsrud, Carin Enhager, Nickis Fischer Kask, Freja Hallin, Jessika Höglund, Eva Lalander, Annika Lind, Ebba Lundahl, Linnea Norberg, Kristina Påhlman Himmelsjö, Haruko Tokumoto, Myrna af Wetterstedt

Utställningen pågår: 21/3 – 26/3 2023
Presentation:  lör 25/3 kl. 14.00-15.00
Plats: MUJI Åhlens City plan 4, Klarabergsgatan 50, Stockholm.