Olle Baertling-ridån på plats när Kulturhuset invigs

17 september 2020

Nu invigs nya Kulturhuset Stadsteatern och på plats hänger ett 52 meter brett konsthantverk, Olle Baertling-ridån tillverkad för hand av HV Ateljé.

Efter 1,5 års renovering slår Kulturhuset upp dörrarna helgen den 18 – 20 september. På plats i Hörsalen hänger den 52 meter välkända och färgstarka Olle Baertling-ridån – nytillverkad för hand av konstbrodöser på HV Ateljé.

Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm är en av landets mest kända byggnader med cirka tre miljoner besökare årligen. Huset är ett av arkitekten Peter Celsings mest kända verk.

Handarbetets Vänner fick uppdraget att nytillverka den välkända 52 meter långa Olle Baerling-ridån, som har varit en del av Hörsalen ända sedan Kulturhusets uppförande 1974. Det är tredje gången som Handarbetets Vänners Ateljé får uppdraget att tillverka ridån till Kulturhuset, efter motiv av konstnären Olle Baertling.

Kulturhusets husfotograf Matilda Rahm har följt HV Ateljés omfattande och skickliga arbete med ridån. Här ser ni hur ridån växer fram under ledning av Kirsi Mattila, konstbrodös på HV Ateljé.

Foto: Matilda Rahm/Kulturhuset

Minna Engström Heino har rekryterats till den nyinrättade tjänsten som utbildningschef på Handarbetets vänner. ”Det är en verksamhet med långa anor och jag kommer jobba för att Handarbetets vänner ska…

I fredags invigdes ”Skimmer” som nu hänger på plats i vår entré. Väven är ett samarbetsprojekt med studerande på Högre textilutbildning 23–24. Handledning av Linnea Blomgren och Elisabeth Isaksson.  …