Klara Kristalova och Skellefteå Kulturhus

HV Ateljé

Textilt verk i applikationer i samarbete med Klara Kristalova, till Skellefteå Kulturhus Sara, 2021.

I Sara Kulturhus i Skellefteå hänger konstverket ”Allt är liv”, varav två av verken ”Bladet” och ”Kvinnan” är utförda av Anna Eriksson och Jenny Hillevi Larsson i HV Ateljé under 2021.

”Bladet” är ca 2 meter högt och ”Kvinnan” mäter 6 meter från topp till tå. Verken är utförda i olika applikationstekniker med specialinfärgade tyger i olika material.

Såhär skriver Sara Kulturhus:

Konstnären Klara Kristalova har, på uppdrag av Skellefteå konsthall, skapat konstverket ”Allt är liv” speciellt för Sara kulturhus, och inspirationen kommer delvis från Sara Lidmans böcker. Konstverket finns längs den västra väggen i anslutning till biblioteket. Bland annat syns en sex meter hög kvinnogestalt, hästgestalter och en pinnflicka. Allt är liv, allt hör ihop.

—–

Konstverket ”Allt är liv” smyckar Sara kulturhus insida och utgör husets konstnärliga gestaltning.
Verket är skapat av konstnären Klara Kristalova, som i sitt arbete hämtat inspiration från Sara Lidmans böcker. Här hittar du kanske något du känner igen och sånt som kan skapa nya berättelser.
Klara Kristalovas verk breder ut sig längs den västra väggen i anslutning till biblioteket.
Konstverket går att beskåda på långt och nära hålla och nya detaljer kommer framträda beroende på var du står. Vissa delar är abstrakta, andra inte. Klara Kristalova har valt att arbeta med olika typer av material som tyg, keramik och brons och gett naturen stor plats. I ”Allt är liv” kan du se både midnattssol, blad och träd. Allt är liv, allt hör ihop.

 

Sommaren 2023 fick Handarbetets Vänner uppdraget att renovera Kungliga Konstakademiens ordförandestol – Presesstolen. Klädseln och guldbroderiet gick dock inte att laga. I stället har den rekonstruerats med den ursprungliga klädseln…

Konstnärssamarbete med Jockum Nordström. Ett av två textila verk som Handarbetets Vänner Ateljé skapat i nära samarbete med Jockum Nordström. Verket ingick i Jockum Nordströms utställning Inga papper, Inga pengar…

  Textil konstverket Munnen är tillverkad av Handarbetets Vänner Ateljé efter förlaga av konstnären Klara Kristalova. (Foto Carl Eldhs museum.)