Karin Mamma Andersson

HV Ateljé

Hyllad samtidskonstnär som vid två tillfällen samarbetat med Ateljén i textila projekt.

”Daggstänkta berg”, bildväv 2005. Privat ägo. Utförd av Elisabeth Isaksson som mästarprov.

”Kompisar från förr”, ridå för Hermelinskolan i Luleå 2005 på uppdrag av Statens konstråd.
Utförd av Kristin Enström.

Tio springande barn är mitt i en lek som är full av rörelse och liv. Karin Mamma Andersson har i samarbete med HV Ateljé skapat ridån Kompisar från förr. Barnen i bilden ser ut att balansera på varsin pelare. Eller är det spår som de lämnar efter sig? Figurerna rör sig från mitten av bilden, ut mot kanterna – ett intryck av frihet, lätthet och dans. Karin Mamma Andersson har inte givit figurerna personliga drag. De bär varken kläder eller prylar som gör att man kan placera in dem i tid eller miljö. Det tidlösa, allmänmänskliga uttrycket är ett medvetet val hos konstnären. Hon menar att betraktaren – oavsett ålder – i bilden kan känna igen och referera till sin egen barndom.

Karin Mamma Andersson är målare. Hennes bilder och motivkrets består ofta av figurer i interiörer eller landskap, med förkärlek det norrländska landskapet. Hon använder sig av konsthistoriska referenser i bildspråket, men även mer konkreta komponenter, exempelvis andra sorters bilder infogade i sina målningar. Drivna färgskalor och rumsförskjutningar gör hennes konstverk drömlika och mångtydbara.

Målningen Kompisar från förr utgör utgångspunkter för ridåns motiv. Karin Mamma Andersson har till sin hemstad skapat en rytmiskt komponerad ridå som går att associera till egna minnen och tankar. Den kan erinra besökaren i aulan om behovet av mindre organiserad, men väl så viktig kunskap – leken, improvisationen, drömmen.

Material: Applikation på handvävt bottentyg i lin och ull

Utfört av: HV Ateljé genom Gun Aschan (färgning), Elisabeth Isaksson, Kristin Nyström (vävning), Gunnel Andersson, Anna Eriksson (sömnad och montering)

Placering: Luleå gymnasieby/Aulan i Lärkan, 2005

Projektledare: Kjell Strandqvist/Statens konstråd

Ulrika Elovsson

Ulrika Elovsson fick Elle Interiörs designpris 2008 för hennes ”Memory” för Klässbols Linneväveri, utfört av Handarbetets Vänner. ”Memory”, handflätade sängöverkast och kuddar, 2008. Utfört av Gunnel Andersson.