Emerging Talents från Handarbetets Vänner Skola

HV Galleri 9 oktober 2015

Caroline Karström, Maria Jufvas, Astri Sorby och Lisa Lindbäck mottog ett utvecklingsstipendium från Stiftelsen Emil, Frida och Stina Hultstrands minnesfond, på examensdagen från Högre textil hantverksutbildning 2013 och 2014. I samband med öppet hus på Handarbetets Vänner ställer dessa Emerging Talents ut sina arbeten.

Caroline Karström

Caroline Karströms textila skapande utgår ifrån hennes målande. Karström använder olika textila tekniker för att visualisera hennes målningar och ge de en ytterligare taktil dimension. I Karströms bilder jobbar hon med akvarell och tusch som hon låter vandra fritt inom ramen av olika geometriska former. Dessa former får sedan skapa abstrakta kroppar och mönster. I textilen söker Karström akvarellens bränningar genom att måla på tygerna med sidenfärg och genom ”hantverksmässig” färgning. 

”Jag har tidigare fördjupat mig i en koreansk lapptäcksteknik vid namn pojagi. Jag blev fascinerad av denna teknik då den har klar släktskap med mitt måleri. I mitt arbete syr jag mängder med prover som sedan utvecklas till det färdiga resultatet som är en fri tolkning utifrån pojagi.”

Caroline Karström är utbildad textilkonstnär vid Handarbetets Vänner Skola (2013) samt Textil Form på Nyckelviksskolan (2010). Hon har även läst Konstvetenskap på Stockholm universitet (2009). Hennes samarbete med Elsa Suneson, Beckmans modelinje, blev ett av de nominerade bidrag till Ung Svensk form 2013. Hon har ställt ut sina verk bl.a. på Nordiska museet, Edsviks Höstsalong, Designers Block i London samt Greenhouse, Stockholm furniture & light fair.

Maria Jufvas

Maria Jufvas är uppvuxen i Ullvi utanför Leksand, en by och en bygd präglad av hantverkskultur. Jufvas formspråk har formats av folkdräkter och naturens skiftande färger, men framför allt var det i Ullvi hon blev kär i vävningen.

”Jag älskar att låta min kropp bli en förlängning av vävstolen och nästan fungera som en maskin.”


Maria Jufvas tog examen vid Handarbetets Vänner Skola 2014, men har även studerat vävning vid Capellagården. Hennes examensarbete vid HV Skola utforskar idén om en multimöbel i vävd rya. Efter examen har Jufvas genomfört gesällprov i handvävning, med en av mattorna som visas på utställningen. Mattan är vävd i ryateknik, med sju olika trådar i knuten, för att ge en mjukare och tätare intryck. Geometriska illusioner går som en röd tråd i mitt formspråk, så även här. Den belönades med stora silvermedaljen. 

Astri Sorby

”I mitt pågående projekt arbetar jag med att tillverka en kollektion av plagg. En fortsättning på mitt examensarbete. I den vill jag fånga den råa, karga naturen på ön där jag växte upp. Det handlar om rötter. Det handlar om vad vi bär inom oss genom livet. Det handlar om minnen, historia och allt det levande omkring oss som vi inte kan kontrollera.”

Astri Sorby är född och uppvuxen på Gotland dit hon nu återvänt för att bosätta sig permanent efter flera år på resande fot och studier i Stockholm. Sorby är en textilkonstnär med inriktning på handvävning, broderi och formgivning. Hon formger och tillverkar både textilkonst och produkter till försäljning. Förutom det tar Sorby uppdrag av konstnärer som behöver hjälp att utföra textilhantverksarbete samt arbetar som lärare i textilslöjd i grundskolan. 

Lisa Lindbäck

Lisa Lindbäck tog examen från Handarbetets Vänner Skola 2014. Innan dess arbetade hon som lärare och har en lärarexamen för undervisning i grundskolan. 

”Att arbeta med textil ger mig mycket lust och glädje. Jag vill inspirera andra att skapa och mötas via skapandet genom kurser och workshops i textilt skapande.”

Lindbäck är även intresserad av hur textilindustrin och produktionen av textila material ser ut samt vilken miljöpåverkan olika material har. För Lindbäck är det viktigt att välja textil där människor inom textilindustrin har goda arbetsförhållanden och där djuren som vi tar ull, hår eller silke från har det bra och inte utsätts för lidande.

Målsättningen med det utställda projektet var att skapa en produkt av material valda med omsorg om människor, djur och miljön. Ullen kommer från svenska lantrasfår och är spunnet på Wålstedts ullspinneri i Dala-Floda och hantverksmässigt färgat med giftfria ullfärger. 

Utställningen är öppet ons–fre 12–16, lör 11–16.

Pressbilder finns att laddas ner HÄR 

Om Stiftelsen Emil, Frida och Stina Hultstrands minnesfond

Stiftelsen skall ha till ändamål att förvalta ifrågavarande kapital samt att varje år utbetala hela den behållna avkastningen till främjande av ungdoms utbildning samt vetenskaplig forskning genom utdelning med väl tilltagna belopp åt studerande ungdomar eller yngre forskare, som visat sig vara lämpade att erhålla högre och kvalificerad utbildning och som av ekonomiska skäl är i behov av bidrag eller understöd, varvid företräde skall lämnas dem, som studerar konsthantverk eller ägnar sig åt medicinsk forskning. 

En textil historia – jubileumsutställning Som en del i firandet av Handarbetets Vänners 150-års jubileum 2024 öppnar vi en utställning med ett urval av textilkonst, skisser och prover, skapade av…