Tony Cragg på Djurgården

18 april 2016

I juni 2016 öppnar en unik skulpturutställning på Djurgården med en av konstvärldens mest uppmärksammade konstnärer Tony Cragg. Utställningen är initierad av Prins Daniel och arrangerad av Galleri Andersson/Sandström i samarbete med Kungliga Djurgårdens förvaltning.

Besökare på Djurgården kan redan i vecka 16 se hur arbetet med utställningen påbörjas. Det kommer att förberedas plats för fem storslagna skulpturer av Tony Cragg. Ett av verken, Points of View, är en ca 6,5 meter hög skulptur i rostfritt stål.

När samtidskonstens främsta konstnärer ska listas är Tony Cragg ett självklart namn. Sedan genombrottet 1979 har Cragg erhållit Turnerpriset, ’konstens nobelpris’ Praemium Imperiale, och haft över 250 soloutställningar på museeum och gallerier världen över, Louvren (Paris), MACRO (Rom), Tate Gallery (Liverpool) för att nämna några. Under 2016 pågår även två större retrospektiva utställningar med Cragg på Hermitage Museum (St Petersburg) och på Von der Heydt – Museum (Wuppertal).


Utställningen på Djurgården kommer att bestå av fem monumentalskulpturer varav två placeras vid vattnet nedanför Rosendals slott och övriga kommer installeras längs strandpromenaden nedanför Tekniska Museet och Etnografiska Museet. Skulpturernas konstnärliga slagkraft grundas i ett distinkt visuellt språk med häpnadsväckande materiella egenskaper. De kraftfulla skulpturerna kan vid första anblicken likna något som inte hör till vår tid, utan istället har stöps fram av naturen själv under tusentals år. För besökare på Djurgården blir det här en exklusiv chans att få uppleva Craggs storslagna verk i en miljö där de presenteras som bäst.

För mer information, besök www.gsa.se.

Minna Engström Heino har rekryterats till den nyinrättade tjänsten som utbildningschef på Handarbetets vänner. ”Det är en verksamhet med långa anor och jag kommer jobba för att Handarbetets vänner ska…

I fredags invigdes ”Skimmer” som nu hänger på plats i vår entré. Väven är ett samarbetsprojekt med studerande på Högre textilutbildning 23–24. Handledning av Linnea Blomgren och Elisabeth Isaksson.  …