Ny utställning: De fyra årstiderna

HV Galleri 1 november 2021

Studios Supersju tolkar fyra textila årstider via Dolly Parton, Vivaldi och presidentval i HV Galleri.

I utställningen på Handarbetets Vänners Galleri har medlemmarna i Studio Supersju undersökt ett tema som genom historien inspirerat till epokdefinierande verk och utvecklat konstformer.
 
De fyra årstiderna är Vivaldis violinkonserter från tidigt 1700-tal. De är Sozzis fyra fresker i siciliansk barockstil från 1760. De är en låt på Dolly Partons och Porter Wagoners duettalbum från 1970. De är en presskonferens i Philadelphia under USA:s presidentval 2020. De är en pizza.
 Hur ser De fyra årstiderna ut i dag? Hur relaterar vi till naturen? Hur förhåller vi oss till denna oas och kris?
Om utställarna
Studio Supersju bildades 2016 och består av sex vävare: Siri Pettersson, Ia Centerhall, Miriam Parkman, Vega Määttä Siltberg, Mirjam Hemström och Arianna E. Funk. Tillsammans verkar de för väven i en tid och ett samhälle präglat av snabb konsumtion av såväl produkter som upplevelser.

Gruppen blev 2018 års stipendiat av Cathrine von Hauswolffs Stiftelse med motiveringen:
Om vi vill att kunskap om olika hantverk ska finnas kvar i Sverige, måste vi också värna om den. Studio Supersju gör en uråldrig vävtradition samtida och bidrar därmed även till att ge den en framtid.

 2020 vann de Design S’ textilkategori med motiveringen:
Ett högklassigt textilt hantverk som utifrån uråldriga hantverkstraditioner skapar ett modernt uttryck och en design som bidrar till ett mer hållbart förhållningssätt till tingen i sig.

För mer information: studiosupersju.com

Utställningen Ta plats – kvinnorum! i Handarbetets Vänners galleri är populär. De vackra, starka och monumentala bildvävarna efter porträtt av kvinnor gör intryck. Under julhelgen bjuder textilkonstnärerna Astrid Bäckström och…