Nu är ansökan öppen till våra heltidsutbildningar. Sök senast 15 april. Läs mer och ansök här!

Utställning Everyday Matter – The Value Of Textile Art

HV Skola 11 september 2017

HVs Linnea Blomgren har arbetat med samt ställer ut i denna grupputställning! 

En utställning skapad med fokus på materialitet, långsamhet och hantverkets möjligheter. Där ledorden är innovation och kritisk bearbetning av det vardagliga.


Nordic Textile Art (NTA), i samarbete med Textilmuseet – presenterar Everyday matter, en betydande utställning där verken är i stor skala. Utgångspunkten är det vardagliga och de långsamma processerna i textil konst, de välbekanta trådarna som det ändå tar år att lära sig bemästra.

Utställningen visar på metoder som kan upphäva tid och som kommunicerar genom sitt material. Samtidigt som konstnärerna blickar bakåt i historien arbetar de sig fram mot ännu oupptäckta möjligheter. Everyday Matter – En kritisk bearbetning av de vardagliga materialen.

European Textile Network anordnar vartannat år en konferens i ett land i Europa. I år är det Borås stad och Textilmuseet som är värdar för konferensen och i samband med detta arrangeras textilkonstfestivalen CROSSOVER. CROSSOVER vill synliggöra den textila konsten och visa på en mångfald av uttryck, metoder och tekniker inom fältet. En rad med utställningar och aktiviteter med textil konst kommer att finnas på konstarenor samt i stadsrummet i och utanför Borås. Everyday matter är en del av denna satsning.

Föreningen NTA har sedan det grundades drivits av professionella textilkonstnärer både i ett nordiskt råd och i föreningens styrelse. Alla är entusiaster som strävar efter att synliggöra den textila konsten. Sari Syväluoma, född i Finland, var en av entusiasterna som satte upp målet att skapa en plattform för att genomföra biennaler eller triennaler med nordisk textilkonst. Hon var en av medlemmarna i arbetsgruppen inför Everyday matter och bidrog med många idéer. NTA vill hedra henne med denna utställning. Sari lämnade oss i förtid då hon dog i augusti 2016.

De tio specifika konstnärerna från Sverige: Elsa Agélii och Emelie Röndahl, från Norge: Kari Hjertholm och Løvaas & Wagle, från Finland: Ulla-Maija Vikman och Silja Puranen, Från Island: Ásta Vilhelmína Guðmundsdóttir och Bryndís Björgvinsdóttir, från Danmark: Grethe Wittrock och Ane Henriksen.

De tio från NTA and NTC är: Helga Palina Brynjolfsdottir, Elisabeth Brenner Remberg, Laura Isoniemi, Raija Jokinen, Aino Kajaniemi, Kerstin Lindström, Vibeke Lindhardt, Linnea Blomgren och Josabet Werkmäster.

Vill du utforska det textila fältet? Den 15 januari öppnar vi anmälan till HVs kortkurser för läsåret 24-25. Bland årets nyheter hittar du Jubileumskursen Textila Värden, en kurs som sätter…

I grundkursen i bildvävning får du en första inblick och förståelse för material, form och teknik. Du får pröva dig fram till ditt personliga uttryck och väva bild efter egen…