Utställning HV Archive – Colourful Craft

11 juni 2019

Vernissage 18 juni kl. 17.00-19.00

Utställningen är öppen fram till 24 augusti.

OM ÅRETS SOMMARUTSTÄLLNING

Välkommen till en färgsprakande utställning med prover, skisser och fragment ur Handarbetets vänners arkiv! Genom hela 1900-talet hade textilkonsten stor betydelse i det offentliga rummet. Alltifrån ridåer och monumentala vävar till installationer och möbelklädslar var med och satte färg på publika miljöer. Från det dramatiskt monokroma till det mustigt koloristiska blev textilen ett sätt att låta konstnärerna forma rummen – och samtidigt fylla arkitekturen med nya uttryck.
I den här utställningen får du följa textilens arbetsprocess från idéskiss och prover till färdiga verk. De färgstarka fragmenten bjuder på många berättelser om såväl enskilda konstnärskap som relationen mellan textil, arkitektur och offentlighet både i Sverige och världen.
Med i utställningen finns många verk som aldrig tidigare visats. Bland dem finns prover från konstnärer som Marie-Louise Ekman, Veronika Nygren, Olle Baertling, Edna Martin, och Sten Kauppi.
————– HV ARCHIVE HV:s arkiv är en skattkammare full av fantastiska prover och skissmaterial som har tagits framunder samarbeten med olika konstnärer. Redan i slutet av 1800-talet började samarbeten och de fortsätter än idag med några av Sveriges mest namnkunniga konstnärer. Vissa projekt blev verklighet och pryder ett offentligt rum någonstans i världen och andra slutade som del av arkivet och kunskapsbanken på HV. Denna utställning är den andra i en serie som ska utgå ifrån HV:s arkiv.
Välkomna!
——————– Om utställningens curator: Svante Helmbaek Tirén och Katarina Evans. ——————– Öppettider: ons-fre kl. 12-16, lör 11-16.

Verk i bild: Max Walter Svanberg, 1970.