Utställning HV Archives: Process

HV Galleri 24 maj 2018
HV ARCHIVES: PROCESS
- Svärta, gråskala och linjens karaktär

13 JUNI - 25 AUGUSTI 2018
Vernissage 13 juni kl. 17.00-19.00

OBSERVERA ATT BUTIK OCH GALLERI ÖPPNAR FÖRST KL. 17.00 PÅ ONSDAGEN 13 JUNI.

OM ÅRETS SOMMARUTSTÄLLNING

HV:s arkiv är en skattkammare full av fantastiska prover och skissmaterial som har tagits framunder samarbeten med olika konstnärer. Redan i slutet av 1800-talet började samarbeten och de fortsätter än idag med några av Sveriges mest namnkunniga konstnärer. Vissa projekt blev verklighet och pryder ett offentligt rum någonstans i världen och andra slutade som del av arkivet och kunskapsbanken på HV. Denna utställning är den första i en serie som ska utgå ifrån HV:s arkiv. Fokus för premiärutställningen är processen bakom verken, dialogen mellan hantverkare och konstnär, tolkningen av den allra första skissen genom teknik- och materialexperiment och skaparglädje. De utvalda projekten spänner från 1962 till 2006 och har gemensamt att de allihopa går i svartvitt eller gråskala.
Skissen är begynnelsen. Ibland noga utstuderad, ibland enkel och snabb, ibland bara några få ord som beskriver en idé. Så inleds dialogen mellan konstnären och hantverkaren. Motiv, komposition, berättelse och stämning bearbetas, tolkas, omvandlas långsamt till ett textilt verk. Den lilla skissen som blir uppförstorad kanske tio gånger ska behålla sin ursprungliga essens. Tekniker prövas – vävning, broderi, applikation eller kanske en kombination. Svärtans djup laboreras fram med kulörta inslag, linjens karaktär varieras genom att lägga stygnen på olika sätt, ytans glans bestäms av materialets egenskaper. Nya tekniska lösningar uppfinns under arbetets gång för att uppnå ett visst formuttryck eller kvalité. Kunskapen och erfarenheten finns hos hantverkaren och konstnären måste ha tillit till henne. Tillit till processen.
Välkomna!
——————–
Om utställningens curator: Marcia Harvey Isaksson är utställningsformgivare och inredningsarkitekt utbildad på Beckmans Designhögskola. Hon driver även Fiberspace Gallery på Södermalm med fokus på samtida fiber- och textilkonst.
——————– Bild: Skiss av Bo Trankell, broderat av Gunnel Andersson.

Öppettider: ons-fre kl. 12-16, lör 11-16.

www.hv-textil.se

Utställningen Ta plats – kvinnorum! i Handarbetets Vänners galleri är populär. De vackra, starka och monumentala bildvävarna efter porträtt av kvinnor gör intryck. Under julhelgen bjuder textilkonstnärerna Astrid Bäckström och…