”Varje kryss är en byggsten och det passar utmärkt i vår värld av pixlar”

16 mars 2018

I vår intervjuserie får du möta intressanta personligheter verksamma in inom textil. Denna gång får du möta Katarina Evans, konsthantverkare och har mästarbrev i konstsömnadsyrket. På Handarbetets Vänner är Katarina lärare i formgivning och konstsömnad.

Hej Katarina! Du är just nu aktuell med ett verk på Vårsalongen på Liljevalchs samt utställningen X X X X X X X X på Fiberspace, berätta mer om dina projekt och vad som händer härnäst?

– Den 8 mars öppnade utställningen X X X X X X X X på galleri Fiberspace. Man skulle kunna säga att det är ett mästarprov fast jag arbetat i omvänd ordning än en hantverkare vanligtvis gör. Sedan jag tog att gesällbrev i konstsömnadsyrket har jag i princip inte använt korsstygnet. Jag har velat undersöka om det finns en plats för vårt vanligaste handarbetsstygn inom den textila konsten. 

Mitt broderi ’Utan Titel’, som visas på Liljevalchs Vårsalongen, är ett utsuddat korsstygnsbroderi. Bara strukturen är kvar. Korsstygnet utgör grunden inom broderikonstens historia. Stygnet i sig har en tydlig struktur där varje kryss är en byggsten och det passar utmärkt i vår värld av pixlar. Vilken förlaga som helst går att brodera -men vad händer om vi angriper korsstygnet från andra hållet? Först den broderade ytan, sedan appliceras formen. 

Jag har broderat ytterligare åtta ark och bjudit in åtta mästare i färg och form, från olika konstnärliga discipliner och generationer för att angripa det vita arket. Ger den färdiga strukturen nya infallsvinklar på ett broderi vi har förutfattade meningar av? Är det möjligt att bortse från stygnets struktur och se det broderade tyget som vilket blankt ark som helst? 

De åtta formgivarna är textildesigner Wanja Djanaieff, designer och utställningsarkitekt Synnöve Mork, arkitekt Karolina Keyzer, designer Katarina Brieditis, textildesigner och arkitekt Ulrika Mårtensson, grafisk formgivare Ida Wessel, illustratör Sara Teleman och designer Katja Pettersson.

Mitt nästa konstsömnadsprojekt blir en djupdykning i tyllbroderi med det är ’fortsättning följer’ på det.

Du gjorde även ett spännande samarbete med MUJI som visades på Åhlens City i Stockholm.

– Ja, jag rör mig ganska fritt inom det textila fältet och tillsammans med Katarina Brieditis driver jag en designstudio och vi startade projektet Re Rag Rug för ca: 5 år sedan. Det är ett pågående projekt däri utgår från spill- och överskottsmaterial för hitta nya uttryck för textil konsthantverk, konst eller brukstextilier. Vi delar samma experimentlusta för teknik och material utan att värdera det ena högre än den andra. Det gäller bara att hitta rätt sammansättning av de båda.

’Molnet’ som visas på Åhléns är resultatet av ett samarbete med MUJI. Under 2016-2017 hade vi ett uppdrag att formge produkter av klippspill från deras fabriker i Kina. Det blev en serie kuddar och i samband med det blev vi inbjudna att skapa en unik textil, också av fabriksspill. I höstas arbetade vi på plats i deras galleri Ateljé MUJI i Tokyo och gjorde molnet som nu landat hemma hos oss. Det visades sedan under Stockholm Design Week på Åhléns i skyltfönstret mot Mästersamuelsgatan.

Delar av din tid arbetar du även som lärare i konstsömnad, vad uppskattar du mest med att arbeta på Handarbetets Vänner?

Att jag träffar så många människor i alla åldrar med textil upptäckarglädje, där alla har sin egen infallsvinkel på vad konstsömnad och broderi är och kan bli. Att lära ut något innebär också att man måste lära sig mer om ett ämne för att kunna bidra till att utveckla hantverket. 

Det är också fantastiskt att det finns en kåk mitt i Stockholm fyllt med så mycket kunskap inom textil hantverk. Allt ifrån tillgången till studiematerial i form av gamla textilier i arkiven, till de erfarna kollegor jag har, så det är då det är rena fortbildningen för mig! 

Utställningen ”X X X X X X X X” visas på Fiberspace fram till och med 24 mars 2018.  ’Utan Titel’, visas på Liljevalchs Vårsalongen, fram till och med 25 mars 2018.

Vill du gå kurs för Katarina? Läs mer om Konstsömnadskurserna som Katarina Evans leder på Handarbetets Vänner Skola: Konstsömnad grund: sommarkursKonstsömnad forts IKonstsömnad forts IIKonstsömnad forts III 

Minna Engström Heino har rekryterats till den nyinrättade tjänsten som utbildningschef på Handarbetets vänner. ”Det är en verksamhet med långa anor och jag kommer jobba för att Handarbetets vänner ska…

I fredags invigdes ”Skimmer” som nu hänger på plats i vår entré. Väven är ett samarbetsprojekt med studerande på Högre textilutbildning 23–24. Handledning av Linnea Blomgren och Elisabeth Isaksson.  …