Weaving Kiosk till Handarbetets Vänner

HV Galleri 25 januari 2017

Rosa Tolnov Clausen (DK/FIN) premiärutställer installationen Weaving Kiosk, ett vävprojekt där besökaren bjuds in att väva ihop med konstnären. Vernissage 1 februari kl. 16-18.

Workshops kommer att hållas under utställningsperioden och galleriet kommer att hållas extra öppet av Rosa Tolnov Clausen själv. Se mer information för öppettiderna.


I olika kulturer och språk likställs ordet “kiosk” med bekvämlighet och tillgänglighet. Kiosker är mötesplatser som tillhandahåller dagligvaror och markerar hörnstenarna för lokalsamhällen.

Weaving Kiosk, som nu kommer till Handarbetets Vänner Galleri, är ett begrepp som skapats av textildesigner Rosa Tolnov Clausen (DK / FIN). Det är en plats där vävning, verktyg och material görs tillgängliga för alla att använda.

Verktyg, materialsamlingar av vävprover samt produktförslag finns tillgängliga, allt baserat på traditionell nordisk vävteknik. Dessa ger inspiration och riktlinjer för produktionen, deltagarna i kiosken kan välja att antingen väva utifrån mallar eller utforska sina egna val av garn och tekniker och anpassa dem till produkter av deras önskemål. På så sätt har besökaren möjlighet att skapa saker som de vill ha utifrån sina egna behov.

Avsikten bakom kiosken är att handgjorda produkt ännu en gång ska finna sin väg in i samtida sammanhang och användas utan nostalgisk påverkan utan på grund av enskilda ändamål åstadkommes genom en mångsidig skapandeinsats och användning av handen.

Weaving Kiosk vid Handarbetets Vänner är den första installationen i en serie av fyra händelser. Framtida installationer kommer att äga rum i Köpenhamn, Helsingfors och Reykjavik under 2017/2018.

Om Rosa

Sedan examen från Kolding School of Design 2013 har textildesignern Rosa Tolnov Clausen genomfört interaktiva textila projekt i Japan, Sydkorea, Italien, Danmark och Finland. Genom sitt projekt Weaving Kiosk, syftar Rosa till att ge uppmärksamhet till de nordiska ländernas kulturarv och ta vävtraditionen till nya, moderna tolkningar. Uppfattningen att handgjorda produkter skulle vara mindre värdefulla än den industriellt producerade är ett perspektiv hon undersöker under ljuset av den enskilde tillfredsställelse, ingreppet mellan tillverkare och produkt, rik social interaktion och den ekonomiska konstruktion som handgjord produktion medför.

Öppettider i Galleriet 1-25 februari 2017

Ons-fre 12:00-18:00

Lör-Sön 11:00-18:00

( Vänligen notera att butiken har ordinarie öppettider, ons-fre 12:00-16:00, lör 11:00-16:00.)

_

Vernissage, Ons Feb 1, 16:00

SDW reception Ons Feb 8, 16:00

Framtida tillställningar tillkännages på vår webbsida.

Nya öppettider för HV Galleri

Vi vill att fler ska ha möjlighet att besöka våra utställningar. Därför förlänger vi öppettiden på torsdagar. Galleriets nya öppettider är tor 12.00-18.00, fre och lör 12.00-16.00. (Undantag onsdagarna 8/3…