Första mästarna på 10 år

HV Ateljé 29 september 2015

Handarbetets Vänner är väldigt stolta att Hemslöjden och Sveriges Hantverksråd har utsett de första nya mästarna på 10 år där två av dessa är hantverkare verksamma vid Handarbetets Vänner Ateljé; Kirsi Mattila och Anna Eriksson – mästare i broderiyrket / konstbroderi.

Kirsi Mattila, nybliven mästare i broderiyrket/konstbroderi, Stockholm

Kirsi arbetar idag som konstbrodös i Handarbetets Vänner Ateljé där hon började direkt efter sin utbildning vid samma skola. Innan hennes broderikarriär tog fart arbetade Kirsi som frisör men bestämde sig för att följa sitt hjärta och gå en textil utbildning. Det blev Handarbetets Vänner Skola där hon upptäckte konstsömnaden och broderiets möjligheter.

Just det fria broderiet är någonting som passar Kirsi eftersom man kan göra lite hur som helst och ändra och lägga till under arbetets gång. Samtidigt som det blandas med det exakta, där man behöver räkna varje stygn för att det ska bli rätt.

Anna Eriksson, nybliven mästare i broderiyrket/konstbroderi, Stockholm

Anna Eriksson är utbildad vid Handarbetets Vänner Skola och sedan 2001 då hon fick sin examen från den treåriga textila hantverksutbildningen har hon arbetat som brodös i ateljén i Stockholm.

Anna arbetar med olika typer av textila beställningar där det oftast handlar om att översätta en skiss av en konstnär/formgivare till textil. Jobben skiljer sig åt och det kan till exempel vara en ridå, textil utsmyckning, fanor eller kyrkliga textilier. Parallellt med ateljéjobbet arbetar Anna som lärare i konstsömnad vid skolan.


Fakta om Mästarbrevet:

För att erhålla ett mästarbrev ska du ha minst 10 000 timmar dokumenterade inom ett yrke, vilket motsvarar cirka sex år. Därefter kan man söka till Sveriges hantverksråds mästarutbildning. Efter genomförd och godkänd utbildning får man sitt mästarbrev, som är det högsta beviset på yrkesskicklighet inom ett hantverksyrke.

Inom handvävning, broderi och stickning är det Hemslöjden som är bransch vilket innebär att organisationen bedömer och avgör vilka hantverkare som är kvalificerade att gå mästarutbildningen.


Utdelning

Kirsi Mattila och Anna Eriksson tar emot sina mästarbrev i Stockholms stadshus den 4 november.

Sommaren 2023 fick Handarbetets Vänner det fina uppdraget att renovera Kungliga Konstakademiens ordförandestol – Presesstolen. Klädseln och det vackra guldbroderiet var dock i upplösning och gick inte att laga. I…

Premiär för ännu ett samarbete med Jockum Nordström. Under de senaste fem åren har Handarbetets Vänner Ateljé utvecklat ett nära samarbete med en av Sveriges mest kända konstnärer – Jockum…