Mästarbrodösen Gun Aschan tar emot Mimmi Börjessons stipendium

HV Ateljé 16 september 2015


Föreningen för Svensk Hemslöjd delar ut ett broderistipendium om 5 000 kronor ur Mimmi Börjessons stipendiefond till mästarbrodösen Gun Aschan, brodös och lärare i konstsömnad på Handarbetets Vänner.

Stipendiet delas ut nu på torsdag, 17 september, då Gun Aschan finns på plats i butiken Svensk Hemslöjd. Under kvällen blir det även ett broderisamtal mellan Gun Aschan, Elsa Agélii från Täcklebo Broderiakademi och Camilla Skorup från Föreningen för Svensk Hemslöjd. 

Välkommen torsdag 17 september klockan 18.00 till butiken Svensk Hemslöjd, på Norrlandsgatan 20!

Gun Aschan tilldelas Mimmi Börjessons broderistipendium 2015 med följande motivering:

För den yrkesskicklighet med vilken hon utövat sitt arbete som mästarbrodös på HV Ateljé, samt för att hon generöst och med pedagogisk fingertoppskänsla delat med sig av sina kunskaper genom undervisning på HV Skola. Även i Hemslöjdens granskningsnämnd för gesäll- och mästarbrev har hon förtjänstfullt arbetat för att föra kunskapen om broderi vidare. Gun Aschan har i sin konstnärliga gärning utvecklat och bidragit till att fler fått upp ögonen för konstbroderiyrket.


Gun Aschan har varit anställd på Handarbetets Vänner i Stockholm sedan 1976, första året jobbade hon i butiken och därefter har hon varit knuten till Handarbetets Vänner Ateljé. Hon har också i rollen som mästarbrodös undervisat på Handarbetets Vänner och har som invald i Hemslöjdens granskningsnämnd för gesäll- och mästarbrev under lång tid varit med och fört kunskapen om konstbroderiet vidare. Hon fick själv sitt Mästarbrev i konstbroderiyrket 1988. 

Textiler med Jockum Nordström

Premiär för ännu ett samarbete med Jockum Nordström. Under de senaste fem åren har Handarbetets Vänner Ateljé utvecklat ett nära samarbete med en av Sveriges mest kända konstnärer – Jockum…

Offerkoftan ska stoppa män från att köpa sex

Talita och Åkestam Holst släpper en kollektion stickade tröjor i samarbete med klädmärket HOPE. Tröjorna har sexköparnas vanligaste ursäkter och bortförklaringar på ryggen, handbroderade av Handarbetets Vänner. En av tio…