Maria Djurberg Examensutställning 2016

HV Skola 26 maj 2016
Maria Djurberg är en av tio avgångselever från HV Skola 2016. Som examensarbete har Maria vävt upp två mattor i en och samma varp, men olika i teknik, storlek och...

Maria Djurberg är en av tio avgångselever från HV Skola 2016. Som examensarbete har Maria vävt upp två mattor i en och samma varp, men olika i teknik, storlek och utseende.  I verkstexten till den ena mattan, en dubbelsidig matta vävd i tekniken taqueté, kan man läsa:

”Jag har bytt liv, bytt tempo. Jag skissar, färgar, väver, broderar, skapar – och njuter av mitt arbete. Med slumpens hjälp uppstår spännande möten mellan det förutbestämda och det oväntade, precis som i livet självt. En matta blir till. 

    Havet glittrar i blå toner och skiftar från ljust till mörkt. Den vindpinade, grånande bryggan är fläckad av måsarnas träck och täckt av gula lavar. Musselskalen blänker. Min matta är två – havet och bryggan. De hör ihop, vattnet kan skönjas mellan bryggans spjälor. Varpen binder dem samman, som en ryggrad. Linet skimrar i varma gula toner, jeanstyget är min gamla hud – tillsammans formar de en brygga i mitt nya liv.”

Maria Djurberg arbetar lika gärna med konstsömnad som med väv, gärna i stort format. Det är det personliga textila uttrycket och den hantverksmässiga processen som är viktig när hon arbetar. Det är a och o för slutprodukten att hitta rätt färgton och rätt nyans, därför färgar jag allt material som jag arbetar med själv, säger Maria. Detta är ingen massproduktion, jag skapar små konstverk att använda eller titta på varje dag!

Kontakt:

maria.djurberg@telia.com

www.mariadjurberg.se

För tredje året i rad får textilstudenter från Handarbetets Vänner Skola i uppdrag att ta fram produkter för Designtorget. I år går även den kungliga hovleverantören Klässbols Linneväveri in som samarbetspartner. 11 nya mönsterbilder framtagna av textilstudenterna tillverkas av Klässbols och lanseras hos Designtorget i begränsad upplaga om 20 exemplar av varje handduk.

Under Stockholm Design Week
2018 lanserar Designtorget årets samarbete med Handarbetets Vänner Skola. Traditionella
metoder och textila material har utmanats och förenats med nytänkande form.
Resultatet är fem unika kollektioner som alla tillverkats för hand på
Djurgården i Stockholm och säljs exklusivt hos Designtorget i mycket begränsad
upplaga.