Eva Olanders Exemansutställning 2016

HV Skola 26 maj 2016
Eva Olanders är konstutbildad med fördjupning inom textil vid Mullsjö folkhögskola, Mullsjö, Centre des Métiers d´Art en Construction Textile, Montréal Canada och Handarbetets Vänners grundutbildning samt den högre textila hantverks-utbildningen,...

Eva Olanders är konstutbildad med fördjupning inom textil vid Mullsjö folkhögskola, Mullsjö, Centre des Métiers d´Art en Construction Textile, Montréal Canada och Handarbetets Vänners grundutbildning samt den högre textila hantverks-utbildningen, Stockholm. 

Evas arbetar främst med vävning och konstsömnad. Hon har medverkat vid flertalet utställningar. Under året har hon fått verk utvalda till Liljevalchs Vårsalong och till Konstsalongen i Lagårn i Ullsta. Till hösten kommer hon att medverka vid utställningar på Galleri Kretsen i Södertälje samt vid konstnärsföreningen Kretsens utställning i Södertälje konsthall. 

”Min inspiration är människans inre liv. Jag vill lyfta fram känslolivet i acceptansens ljus. Utöver det söker jag ytterligare dimensioner. Någon form av mystik som omgärdar oss, säger Eva.

Examensverket När fjärilarna lyfter är en bild av en skrattande kvinna. Den är sydd med tunna trådar på skir sidenorganza och silkesslöja i teknikerna fritt broderi och applikation. Tygets genomskinlighet gör att även tråden som finns på baksidan påverkar resultatet på bildens framsida. Tekniken kräver tålamod och bilden tog 400 timmar att göra.  Sakta växer bilden fram och ger tid till eftertanke. De dämpade färgerna ger mig kontakt med själens djup och den lätta rosa färgen med den lycka som sprids genom kroppen när skrattet befrias, berättar Eva.”

Kontakt:

textileart@evaolanders.se

www.evaolanders.se

För tredje året i rad får textilstudenter från Handarbetets Vänner Skola i uppdrag att ta fram produkter för Designtorget. I år går även den kungliga hovleverantören Klässbols Linneväveri in som samarbetspartner. 11 nya mönsterbilder framtagna av textilstudenterna tillverkas av Klässbols och lanseras hos Designtorget i begränsad upplaga om 20 exemplar av varje handduk.

Under Stockholm Design Week
2018 lanserar Designtorget årets samarbete med Handarbetets Vänner Skola. Traditionella
metoder och textila material har utmanats och förenats med nytänkande form.
Resultatet är fem unika kollektioner som alla tillverkats för hand på
Djurgården i Stockholm och säljs exklusivt hos Designtorget i mycket begränsad
upplaga.